NE SLIJEDIMO EU PREPORUKU

Hrvatska zadržava Ameriku i Izrael na ‘sigurnoj korona listi‘: Građani tih država nisu nam epidemiološki rizik

Božinović kaže da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku
Davor Božinović
 Darko Tomas/Cropix

Hrvatska neće slijediti preporuku Europske unije koja je skinula Sjedinjene Američke Države s popisa sigurnih zemalja kada su u pitanju neobvezna putovanja tijekom pandemije koronavirusa, izjavio je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Članice EU-a dogovorile su se u ponedjeljak da se s popisa covid sigurnih zemalja skinu SAD, Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, što znači da bi putnici iz tih zemalja trebali prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

“Tu je riječ o preporuci. I prije je bilo situacija kada Hrvatska nije slijedila preporuke EU pa tako kada su u pitanju američki državljani neće ni ovoga puta. Mi znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti što znači da su ispunili sve epidemiološke uvjete za dolazak”, rekao je Božinović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU.

Božinović kaže da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku, kao što to ne predstavljaju ni građani Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:26