MILANOVIĆ U EGIPTU

‘Hrvatska živi od mira i stabilnosti, zarađuje na tome... I stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja‘

Milanović je u izjavi novinarima kazao da Egipat ima ‘nezamislive‘ sigurnosne mjere za hrvatske pojmove
 Predsjednik.hr

Hrvatska živi i od mira i stabilnosti, zarađuje na tome, i stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja, rekao je u nedjelju u Egiptu predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u izjavi novinarima na mjestu bivšeg izbjegličkog logora hrvatskih izbjeglica u El Shattu kazao da Egipat ima „nezamislive” sigurnosne mjere za hrvatske pojmove pa je tako i za njegov posjet organiziran ogroman broj policajaca.

„To je naprosto nevjerojatno, bude ti neugodno. Ovdje je sve fokusirano na sigurnost zato što sigurnosti nema na način na koji se ona u Hrvatskoj doživljava, zdravo za gotovo”.

„Mi kao država živimo od mira i stabilnosti", rekao je predsjednik aludirajući na turizam.

"I svatko u Europi tko to ne razumije ili se ponaša suprotno posredno radi štetu i nama. A moj posao i moj platni razred je da brinem o interesima Hrvatske. Tek onda sve drugo dolazi na red”, naglasio je.

Milanović je u subotu navečer razgovarao s egipatskim ministrom turizma o velikom hrvatskom iskustvu u tom sektoru.

„To je ogroman potencijal i za naše konzultantske firme koje imaju znanje”, rekao je predsjednik, kazavši da egipatski ministar „prepoznaje da Hrvatskoj postoji pamet" u turizmu.

„Egipat godišnje posjeti deset, a Hrvatsku dvadeset milijuna ljudi. Hrvatska je čudovište turističko i tu se već akumuliralo znanja i iskustva koje ima neku vrijednost”, rekao je predsjednik.

Milanović je kazao kako Hrvatska u Egipat izvozi samo sirovine, velikom većinom drvo, te kako je donedavno imala ogroman suficit s arapskom zemljom dok nije počela uvoziti energente, nakon čega je nastao deficit.

„Ali zato Hrvatska ima turizam koji debelo naplati. Zato su nam mir i međunarodna stabilnost važni, jedino je život važniji od toga”, nastavio je predsjednik.

Upozorio je na opasnost da se to poremeti i da bi stoga „volio da ljudi shvate da ne zauzimaju strane naprečac, bez dovoljno razmišljanja”.

Hrvatska svoju sigurnost „naplaćuje” i od toga živi: „od sigurnosti, povijesti i ljepote”. Stalno treba imati na da joj je to kruh., kazao je Milanović.

Predsjednik se nakon posjeta El Shattu sastao s Upravom Sueskog kanala, a u ponedjeljak će se sastati s egipatskim kolegom El-Sisijem.

Očekuje ga i susret s glavnim tajnikom Arapske lige, panarapskom organizacijom utemeljenom 1945. godine, kojoj je sjedište u Kairu

Hrvatski predsjednik trebao bi u egipatskoj prijestolnici sastati i s premijerom Mustafom Madbulijem i predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Hanafijem Gebalijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 03:11