'INFORMIRAJTE SE PRIJE PUTA'

Hrvatske autoceste (HAC) izdale su letak s uputama za sigurno putovanje za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa

Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

Hrvatske autoceste (HAC) izdale su letak s uputama za sigurno putovanje za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

"Premda vrijeme epidemije nije trenutak za putovanje, ponekad ga ne možemo izbjeći, posebice ako ste profesionalni vozač, prijevoznik ili zbog poslovnih i obiteljskih razloga morate na put", stoji u letku.

HAC sve koji moraju putovati savjetuje da se prije odlaska na put o trenutno stanju po pitanju epidemije koronavirusa informiraju na službenim stranicama Kriznog stožera Civilne zaštite, Vlade Republike Hrvatske, HAC-a, Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova.

"Ukoliko ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja. Hrvatskim autocestama svaki dan prolazi više od 115.000 vozila od kojih većina još uvijek cestarinu plaća gotovim novcem i karticama, tj. ostvaruje kontakt s našim djelatnicima pa kada putujete autocestama, preporuka je koristiti ENC, odnosno beskontaktnu naplatu cestarine", kažu iz HAC-a.

"Nadalje, tijekom putovanja uputno je primijeniti nekoliko jednostavnih mjera samozaštite poput korištenja jednokratnih rukavica tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila. Mjere možemo primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, a bez obzira što se nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske postaje na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo", dodaju.

"Pojačano održavanje osobne higijene vrijedi i prilikom zadržavanja na odmorištima, benzinskim postajama i drugim javnim prostorima. Također, u slučaju kvara vozila te potrebe za asistencijom djelatnika HAC-a ili vučne službe, preporuča se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta. Naposljetku, na put ne krećite ukoliko osjećate moguće simptome zaraze koronavirusom, pratite preporuke nadležnih službi, vozite odgovorno i brinite o svom zdravlju."

HAC navodi da se ENC može kupiti u njihovim prodajnim uredima. "Molimo vas da prilikom čekanja u redu održavate razmak od barem 1 metra, a kod razgovora s djelatnicima razmak od 1,5 metra", dodali su.

Korisnicima ENC-a preporučuju da isti nadoplaćuju putem internetskog bankarstva ili aplikacije Aircash.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22