PROJEKT SE POKRENUO

Hrvatske autoceste naručile arheološka istraživanja na trasi Zagreb - Sisak

Prema dokumentaciji, HAC je pribavio građevinsku dozvolu za dionicu Lekenik - Sisak, a odmakao je i u premještanju instalacija s trase te otkupu zemljišta
 Marko Todorov/Cropix

Da nedavna, tko zna koja po redu, najava dovršetka autoceste Zagreb - Sisak ovaj put doista ide k ostvarenju, svjedoči objava naručivanja arheoloških radova na trasi buduće dionice autoceste od Lekenika do Siska. Investitor, Hrvatske autoceste, do 24. ožujka ove godine prikuplja ponude ustanova i tvrtki koje su pripravne za 11 milijuna i 300 tisuća kuna u sljedećih nekoliko mjeseci obaviti tzv. zaštitna arheološka istraživanja na trasi autoceste A11 Zagreb - Sisak, dugoj 11 kilometara.

Riječ je o uobičajenim istražnim radovima na zamišljenim pravcima autocesta, pa su tako i za dosad sagrađeni dio autoceste A11 u Turopolju od 2006. do 2009. provedena zaštitna arheološka istraživanja na lokaciji Šepkovčica.

Uz zaštitna arheološka istraživanja, prvi pripremni koraci u gradnji novih dionica autocesta u pravilu su ishođenje građevinske dozvole, otkup zemljišta, izmještanje instalacija na zamišljenoj trasi i natječaji za nadzor radova, a zatim slijedi i sam javni natječaj za gradnju dionice. Prema dokumentaciji o gradnji A11, HAC je pribavio građevinsku dozvolu za dionicu Lekenik - Sisak, a odmakao je i u premještanju instalacija sa zamišljene trase te otkupu zemljišta.

Ne računajući vrijednost zaštitnih arheoloških radova i narudžbe nadzora gradnje, HAC je u pripreme za početak gradnje te dionice A11 uložio oko 50 milijuna kuna.

Iako je na sjednici Vlade 4. veljače ove godine, pri objavi odluke o dovršetku autoceste Zagreb - Sisak, najavljeno da bi se javni natječaj za gradnju dionice Lekenik - Sisak mogao objaviti već u veljači, ta odluka nije uslijedila. Još se čeka i na raspisivanje javnog natječaja za nadzor gradnje te dionice, a vrijednost tog posla je 7,5 milijuna kuna.

Za gradnju dionice Lekenik - Sisak HAC je pripremio 300 milijuna kuna i namjerava izvođaču radova zadati rok od dvije godine za dovršetak autoceste čija je gradnja počela još 2006. Prva dionica A11, Velika Gorica - Buševec, puštena je u promet 2009., a druga, Buševec - Lekenik, 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29