NAJVEĆA REFORMA

HRVATSKE E-ŠKOLE Država ulaže 40 milijuna eura u digitalizaciju 140 osnovnih i srednjih škola

Varazdin, 150514.U jednom od razreda I. Osnovne skole zapocela je probna nastava uz pomoc tableta.I. Osnovna skola iz Varazdina u suradnji sa Osnovnom skolom Bistrica ob Sutli iz Slovenije planira projekt u sklopu kojeg bi se tableti uveli u obje skole, kako bi se poboljsala kvaliteta izvodjenja nastave.Projekt je vrijedan oko 300 tisuca eura, i financirati ce se iz fondova EU, Erasmus K2.Na fotografiji: ucenici prate nastavu uz pomoc tableta.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Za deset dana ističe rok školama za prijavu u pilot projekt prvih digitalno zrelih škola u Hrvatskoj. Za ministra znanosti Vedrana Mornara projekt e-škola najvažniji je reformski korak u 2015., za čiji dvogodišnji pilot ima osigurano 40 milijuna eura.

Cilj javnog poziva je odabrati 140 osnovnih i srednjih škola (10 posto ukupnog broja škola u Hrvatskoj) koje će u školskoj godini 2015./16. prve startati s digitalnim obrazovnim sadržajima, tabletima i nizom e-usluga, koje bi, nadaju se u Ministarstvu, učenicima trebale omogućiti učenje kroz zabavu i povećanje motivacije.

Podrška osnivača

CARNet kao suradnik Ministarstva u projektu e-škola propisao je konkretne kriterije za odabir. Da bi postala e-školom, škola mora imati podršku osnivača (županija, grad) čija je dužnost potpisati ugovor o preuzimanju posebnih prava i obveza iz pilot projekta. Drugi bitan kriterij jest da škola izvodi nastavu iz predmeta matematika, fizika, biologija i kemija u 7. i 8. razredu osnovne, odnosno 1. i 2. razredu srednje škole. Škole koje nemaju tu grupu prirodoslovno-matematičkih i tehničkih predmeta, neće moći konkurirati za e-školu.

Jedan od kriterija za odabir jest i da ne postoje planovi za preseljenje škole na drugu lokaciju, što će osnivač škole morati potvrditi ovjerenim pismom namjere u kojemu garantira i podršku školi za provođenje pilota.

Veličina škole nije definirana kriterijima, budući da je zamisao odabrati podjednaki broj malih, velikih i škola optimalne veličine. Pritom je definirano da optimalna škola ima između 16 i 20 razreda.

Obveza svake škole koja u novoj školskoj godini želi ući u grupu digitalno zrelih jest i izrada prijedloga plana rada škole. Škola taj dokument, do maksimalno četiri stranice, podnosi uz prijavu, a Ministarstvo kani osnovati stručno povjerenstvo koje će ocijeniti planove škola i dodijeliti im bodove.

Reprezentativna lista

Maksimalan broj bodova po školi je 40, a bodovat će se primjerice dosadašnja proaktivnost škole, uključenje što većeg broja nastavnika u projekt, suradnja s drugim institucijama i inovativnost u pedagoškoj praksi. Škole će potom biti rangirane na prvoj reprezentativnoj listi.

U CARNetu ističu da se od škola odabranih za pilot projekt očekuje visoka predanost projektu i spremnost nastavnika na trajno usavršavanje, a za uzvrat će njihovi učenici dobiti privlačne digitalne obrazovne sadržaje.

Javni poziv školama ističe 20. siječnja, a do 20. veljače bit će objavljena lista prvih 140 e-škola (druge će morati pričekati 2017. i novi javni poziv).

Glavni kriteriji za e-škole:

1. Izvođenje predmeta matematika, fizika, kemija i biologija

2. Ovjereno pismo o podršci osnivača škole

3. Garancija da škola neće seliti na drugu lokaciju

4. Mogućnost adekvatne povezanosti na CARNetovu mrežu

5. Plan rada e-škole

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:16