KUNE IZ KINE

Hrvatske kovanice prodaju se po cijelom svijetu: Na AliExpressu zbrike vrijede i po 15 puta više

Novčanica od deset kuna na AliExpressu se prodaje za 64.41 kuna, a tu je i poštarina od 40.97 kuna

Hrvatske kune na AliExpressu

 Aliexpress/

Prodaja hrvatskih kuna kolekcionarima i onima koji su ‘emotivno vezani‘ za njih postala je unosan biznis. Toliko da nije prošlo ni mjesec dana od kad je euro postao službena hrvatska valuta, a primjerci novčanica i kovanica kuna već su se našli na AliExpressu.

image

Hrvatske kune na AliExpressu

Aliexpress/

Novčanica od pet kuna za 42, od 10 kuna za 64 kune. Zbirka kovanica sa svim kunama i lipama još je i vrjednija – čak 132 kune za vrijednost od ukupno 8.88 kuna. Rekorder među setovima je onaj s kovanicom od jedne kune i svim lipama po cijeni od 352.47 kuna. Kasica prasica u dječjoj sobi tako bi mogla uz posredništvo ove popularne internetske trgovine postati najvrjedniji predmet u kući.

image

hrvatska kuna na AliExpressu

Aliexpress/

Zanimljivo je da ove kune dolaze iz Kine pa je osim navedenog iznosa još potrebno platiti i poštarinu koja se kreće od 12 do 40 kuna. Sve to dok velik dio Hrvata i dalje ima bar poneku zalutalu kovanicu ili novčanicu koju nije razmijenio.

image
Aliexpress/

Prodaja kuna na internetskim oglasima nije novost. Jutarnji list već je pisao o oglasima na Njuškalu u kojima se novčanice i kovanice bivše hrvatske valute prodaju po višestruko višim cijenama. Isto je i s "kineskim kunama" s AliExpressa. Tko želi pronaći najpovoljniju ponudi, trebat će se zadubiti u traganje jer su neke jeftinije na Njuškalu, a neke na popularnoj stranoj web trgovini.

image
Aliexpress/

Novčanica od deset kuna na AliExpressu se prodaje za 64.41 kuna (uz poštarinu od 40.97 kuna), a na hrvatskom internetskom oglasniku za iznos od 35 do 50 kuna. Novčanicu od 5 kuna koja dolazi iz Kine kolekcionari će platiti 42.51 kunu (plus 12 kuna poštarine), dok je cijena kuna iz Novske 70 kuna.

image
Aliexpress/

Osim klasičnih, u oba su slučaja u ponudi i posebna izdanja kovanica od 25 kuna koje su u ograničenim količinama. U Hrvatskoj se prodaju za 60-ak kuna, a na AliExpressu dosta skuplje. Cijena se tamo kreće od 97 do 143 kune.

image
Aliexpress/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:53