NABAVA

HRVATSKE VOJNIČKE ČARAPE NA HRVATSKOJ VOJNIČKOJ NOZI, ALI POŠTO? Ministarstvo u tri godine planira u tu svrhu potrošiti gotovo 11 milijuna kuna

 CROPIX

Planom nabave za 2019. godinu Ministarstvo obrane predvidjelo je i trogodišnju nabavu vojničkih čarapa za pripadnike Hrvatske vojske. U MORH-u su procijenili da bi vrijednost te nabave mogla iznositi čak 10,865.827,23 kune, odnosno 3,6 milijuna kuna godišnje. S obzirom na to da je prosječna cijena vojničkih čarapa oko 20 kuna, to znači da bi MORH u sljedeće tri godine mogao kupiti oko 543.000 pari čarapa ili 181 tisuću pari godišnje.

Pripadnici HV-a zadužuju zimske, ljetne i sportske čarape, a časnici, njih nešto više od tri tisuće, i časničke. Prema dostupnim podacima, pripadnici HV-a dobivaju šest pari čarapa godišnje. Podaci od sredine veljače govore da je u Oružanim snagama bila 14.151 djelatna vojna osoba te 1398 državnih službenika i namještenika. Njima treba dodati pripadnike Kadetske bojne na Vojnom učilištu, kojih je nekoliko stotina, te nekoliko tisuća pripadnika razvrstane pričuve.

Nabavna cijena

Potonji ne zadužuju sve gore navedene čarape. Dakle, govorimo o ukupno maksimalno 25 tisuća osoba koje zadužuju čarape. Prema posljednjim dostupnim podacima, prosječna nabavna cijena čarapa bila je 20 kuna. Kada bi svi dobili šest pari čarapa, godišnje bi to MORH stajalo oko tri milijuna kuna, no ukupni iznos je ipak manji s obzirom na to da pričuva ne dobiva sve vrste čarapa, kao ni svi pripadnici Oružanih snaga.

Ministarstvo obrane svake godine sklapa ugovor o nabavi čarapa s tvrtkom Jadran. Tako je lani s tom tvrtkom sklopljen ugovor o nabavi ljetnih čarapa u vrijednosti od 820,6 tisuća kuna. U obavijesti o namjeri sklapanja ugovora ne navode se količina i jedinična cijena nabave. Prema neslužbenim informacijama, par ljetnih vojnih čarapa stoji oko 17 kuna, što znači da je prošle godine nabavljeno više od 48 tisuća samo ljetnih čarapa, a sada će se sklapati novi trogodišnji ugovor kojim je obuhvaćen i ovaj model čarapa.

Okvirni sporazum

Na naša pitanja o količini čarapa koje namjeravaju kupiti u sljedeće tri godine i kolika je njihova jedinična cijena, u MORH-u odgovaraju da ništa od toga još nije definirano. “U predmetu nabave vojničkih čarapa za pripadnike OS-a RH predviđeno je sklapanje okvirnog sporazuma na rok od tri godine. S obzirom na to da je planirani početak postupka 2019. godine, cijena čarapa i stvarna količina bit će poznate nakon sklapanja okvirnog sporazuma. Količine se određuju sukladno potrebama i odobrenim financijskim sredstvima”, stoji u odgovoru. O cijenama i količinama vojničkih čarapa poslali smo upit i u tvrtku Jadran, ali nismo dobili nikakav odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46