BILO JE GUŽVOVITO

HRVATSKE ŽELJEZNICE O 'VOŽNJI IZ NOĆNE MORE' 'Ispričavamo se, suočavamo se s velikim poteškoćama, a na gužvu u vlaku upozorili su kondukteri'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su se putnici koji su u nedjelju vlakom HŽ-a putovali iz Osijeka u Zagreb požalili kako se njih stotinjak moralo nagurati u prigradski vlak s tri vagona, u ponedjeljak su reagirale i Hrvatske željeznice.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Prije svega ispričavamo se putnicima koji su putovali vlakom 782 na relaciji Osijek - Zagreb zbog nedostatka kapaciteta vezanog uz održavanje preporučenog razmaka. HŽPP suočava se s istim poteškoćama kao i ostali javni prijevoznici. Naime, HŽPP raspolaže s 90 motornih vlakova i 116 vagona te nismo u mogućnosti dodavati dodatne kapacitete na svim relacijama. Važno je naglasiti da radnici HŽPP-a prate situaciju tijekom putovanja te se poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi se, ukoliko je potrebno, osigurao dodatni kapacitet vlaka.

Vezano uz situaciju u vlaku koji je u nedjelju vozio na relaciji Osijek - Zagreb, iz Osijeka je krenuo vlak sa 144 sjedeća mjesta, a s obzirom na veći broj putnika koji su u kolodvorima nakon Osijeka ušli u vlak, kondukteri su radi nemogućnosti održavanja preporučenog razmaka zatražili da se poveća kapacitet vlaka. Stoga je u kolodvoru Koprivnica, koji je bio prvi kolodvor na prijevoznom putu u kojemu je bilo moguće pojačati sastav vlaka, isto i napravljeno te je putnike čekao drugi vlak s 5 vagona u kojima je bilo 300 sjedećih mjesta kako bi se mogao poštivati preporučeni razmak.

Također, važno je napomenuti da putnici većinom kupuju kartu za relaciju putovanja te mogu koristiti bilo koji vlak na određenoj relaciji. Uz to, putnici osim na blagajni i online, kartu mogu kupiti i u vlaku. Vezano uz vlak broj 782, u vlaku je kartu kupio 81 putnik.

HŽPP je poduzeo niz aktivnosti kako bi se poštovale preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U vlakove i vagone postavljeni su dozatori s dezinfekcijskim sredstvom te putnici pri ulasku u vlak dezinficiraju ruke. Također, svakodnevno se provode mjere vezane uz čišćenje, prozračivanje i dezinfekciju putničkih prostora. Vlakopratno osoblje ima zaštitne maske. Zbog naplate karata u vlaku nose i zaštitne jednokratne rukavice. Prilikom kontrole karata prislanjaju uređaj na kartu koju putnik drži u ruci kako bi bilo što manje kontakta. Ovim putem također apeliramo na putnike da u vlakovima nose zaštitne maske kako bi zaštitili sebe i druge putnike - stoji u priopćenju HŽ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:42