PJER ŠIMUNOVIĆ U WASHINGTONU

HRVATSKI AMBASADOR TRUMPU PREDAO VJERODAJNICE, AMERIČKI PREDSJEDNIK ODSTUPIO OD PROTOKOLA? 'Primio ga je neuobičajeno brzo, evo što ga je zanimalo'

 
 FACEBOOK / Croatian Embassy in Washington D.C.

Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović predao je u četvrtak vjerodajnice američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Kako iz neslužbenih izvora doznaje i piše Dnevnik.hr, Trump je Šimunovića primio svega nekoliko dana nakon njegova dolaska u Washington, što je, kako navodi portal, neuobičajeno brzo u diplomatskom protokolu.

Šimunović se navodno kod američkog predsjednika u razgovoru zadržao pola sata. Trumpa je, doznaje Dnevnik.hr, zanimala situacija u Republici Hrvatskoj i službeni stav RH, kao članice NATO-a, o zemljama u okruženju.

Pjer Šimunović rođen je u Splitu 1962. godine. Završio je komparativnu književnost te talijanski jezik i književnost, nakon čega je radio kao vanjskopolitički novinar i analitičar. Stažirao je u Fondation Journalistes u Parizu te bio novinar i producent na BBC-ju.

Na Department of War Studies King’s Collegeu u Londonu stekao je magisterij iz ratnih studija. Po povratku u Hrvatsku bio je zamjenik načelnika Odjela za analitiku u Ministarstvu vanjskih poslova, a u ožujku 2000. postao je prvi tajnik i savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

Od ožujka 2004. bio je nacionalni koordinator za NATO, potom je prešao u Ministarstvo obrane, da bi četiri godine kasnije postao ravnatelj Uprave za obrambenu politiku i državni tajnik. Nakon toga imenovan je za veleposlanika u Izraelu, piše Dnevnik.hr.

Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u govori engleski, francuski i talijanski, autor je mnogih političkih i obrambenih studija koje je objavio u uglednim međunarodnim publikacijama, a dobio je i Spomenicu Domovinskog rata 1991./92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:12