KRIZA NE POSUSTAJE

Hrvatski BDP pao za 2,5 posto, u Slovačkoj narastao za 4,6 posto

Brojka je gora od očekivane. Glavni razlozi sporijeg oporavk su podbačaj investicija i preslaba potrošnja
Osijek, 260509.Gradjevinski radnici osjecke gradjevinske firme "Gradnja" pod zastitnim kacigama na temperaturi zraka od 28 stupnjeva Celzijeva, postavljaju celicnu armaturu na izgradnji novog Poljoprivrednog fakulteta. Ta je zgrada unistena za vrijeme Domovinskog rata jer je bila smjestena na crti razgranicenja u juznom dijelu Osijeka, koji se nalazio nedaleko od okupiranog mjesta Tenje.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski BDP u prvom je kvartalu ove godine pao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku, što upućuje na nešto lošiji rezultat od očekivanog.

Porez na dohodak

Premda je riječ o najnižoj stopi pada od početka prošle godine, analitičari su se ipak nadali da bi pad mogao biti niži jer su neki ekonomski pokazatelji u prva tri mjeseca dali naslutiti da je moguć brži izlazak iz recesije.

Očekivalo se da bi pad mogao biti 1,5 do dva posto. Razlog većem podbačaju ekonomije od očekivanog veći je pad investicija i nastavak urušavanja osobne potrošnje. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, očekuje stabiliziranje osobne potrošnje tek u drugom dijelu godine, kada će se vidjeti učinak promjena u sustavu poreza na dohodak.

Uzlet Slovačke

Kada je riječ o investicijama, nema mnogo nade za oporavak, ponajprije zbog cijene kapitala, niske razine optimizma u privatnom sektoru, te nužnosti rezanja kapitalnih investicija kako kod središnje države, tako i na lokalnoj razini.

Izvoz je, s druge strane, bio nešto bolji u prvom kvartalu, ponajprije zahvaljujući brodovima, ali nastavak tog trenda ne može se očekivati. Većina se analitičara slaže da pozitivne stope rasta i izlazak iz recesije nisu izgledni do kraja ove ili početka iduće godine.

Gledajući stanje u drugim zemljama, oživljavanje najteže polazi za rukom zemljama koje su najviše pogođene krizom, poput baltičkih zemalja te Rumunjske i Bugarske.

Istodobno, Slovačka je u prvom kvartalu imala rast BDP-a od 4,6 posto zahvaljujući autoindustriji. U plusu su i glavna hrvatska tržišta, Italija i Njemačka, ali stanje eurozone ne obećava.

Također, podsjećamo kako je Srbija krajem travnja objavila kako je izašla iz krize i to na temelju podataka kako je njihov BDP u prvom tromjesečju 2010. godine porastao za 1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41