MISTERIOZNIH 39 PITANJA

HRVATSKI BISKUPI ZATAŠKALI PAPINU ANKETU 'Neki su sami odgovarali na pitanja umjesto vjernika'

Pula, 280913. Beatifikacija, svecani obred proglasenja blazenim Sluge Bozjega Miroslava Bulesica, odrzava se danas u pulskoj Areni. Istarski svecenik umro je mucenickom smrcu 24. kolovoza 1947. Na beatifikaciji okupilo se oko 7000. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Crkva bi trebala biti manje ekskluzivna i više smjerna, trebala bi imati manje predrasuda prema seksualnim manjinama (homoseksualnim) i prigrliti njihovu djecu, iako će se i dalje protiviti istospolnim brakovima – stoji u radnom dokumentu “Instrumentum Laboris” koji će se podijeliti katoličkim biskupima što će se u listopadu okupiti na Sinodu o obitelji koju je sazvao papa Frane, piše Slobodna Dalmacija .

Godinu dana prije Sinode, Vatikan je biskupskim konferencijama svih zemalja uputio anketu s 39 pitanja u kojima se tražio stav o različitim pitanjima iz života Katoličke crkve, među ostalim i o homoseksualnoj zajednici, a jedan od zaključaka nakon što su se očitovali biskupi, nakon savjetovanja sa župnicima i vjernicima, bio je kako je Katolička crkva u raskoraku između učenja o seksualnom moralu i vjerničkih stavova o tom pitanju.

Ipak, u provedbi ankete nisu sve biskupske konferencije postupile jednako. Dok su engleski biskupi objavili upitnike na internetskim stranicama, i u početnoj fazi odgovorima im je odvratilo 15.000 vjernika, Hrvatska biskupska konferencija nije provela javno izjašnjavanje niti se očitovala o anketi, a prema svemu sudeći, nisu ni ostale biskupije, dok je Zadarska nadbiskupija objavila upite u formi pdf-a te nije bilo mogućnosti za upisivanje odgovora.

Na to je reagirao portal “Križ života”, koji je postavio anketu na svoje stranice i omogućio hrvatskim vjernicima laicima da odgovore na pitanja Papine ankete.

– Prikupili smo tristotinjak odgovora i poslali ih Nuncijaturi u Hrvatskoj, ali ne znamo što se dalje s tim događalo. Koliko nam je poznato, hrvatske biskupije nisu prikupljale odgovore od vjernika, a neki župnici s kojima smo kontaktirali kazali su kako su oni sami odgovorili jer “znaju što vjernici misle”. Njemački su biskupi, primjerice, objavili stavove vjernika na internetu – navodi glavni urednik portala Hrvoje Cirkvenec, podsjetivši kako su se u vrijeme provođenja ankete među katolicima u svijetu hrvatski biskupi bavili organiziranjem referenduma o zabrani istospolnih brakova.

– Još jednom se pokazuje kako su hrvatski biskupi skupina ultrakonzervativnih crkvenih službenika koji nerado slijede pokušaje aktualnog Pape da Crkvu povede u suvremenost. Jedina svijetla točka mogao bi biti dubrovački biskup Mate Uzinić, za kojega se ne bi moglo reći da je osobiti progresivac, ali je barem normalan čovjek – mišljenja je Cirkvenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:05