MARINKO KREŠIĆ U DNEVNIKU NOVE TV

'HRVATSKI BRANITELJI NE SMIJU BITI PRIVILEGIRANI' Tajnik generalskog zbora: 'Status branitelja ne smije biti ključna referenca za ravnatelja škole'

Marinko Krešić
 Krajac Damir / CROPIX

Nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja u školama u Hrvatskoj - takav naputak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala je školama i učeničkim domovima te izazvala burne reakcije, nakon kojih je ipak ustuknula te je zatražila hitan sastanak s pravnicima, a primjenu pravilnika odgodila.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s Marinkom Krešićem, tajnikom Hrvatskog generalskog zbora. Na pitanje je li ključna referenca da bi netko vodio školu to da je branitelj, Krešić odgovara: '- Apsolutno nije niti smije biti. Kad smo krenuli u Domovinski rat, razmišljali smo o slobodi, izjavio je Krešić.

- Ovakvi prijedlozi izazivaju ljutnju kod samih branitelja jer ispada da su u rat išli samo zbog povlastica, konstatirao je Jarak.

- Smatram da nije dobro da se spominje riječ privilegija jer hrvatski branitelji ne bi trebali biti privilegirani niti su to tražili. Oni su privilegirani samo zato što su branili domovinu i žele da država funkcionira, rekao je Krešić.

Osvrnuo se i na masovno iseljavanje iz Hrvatske, naročito mladih, a branitelji, kaže, traže samo dostojanstvo. Također se dotaknuo teme učenja o Domovinskom ratu u školama. Smatra da je ta tematika malo zastupljena u školama.

Prokomentirao je i Zakon o braniteljima.

- Smatram da braniteljima treba dati dostojanstvo, da mogu raditi i stvarati, ali opasnost je da ispadne da samo za branitelje izdvajamo novac. Branitelje treba uključiti u rad, to je pozitivno - zaključio je Krešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:22