BEZ AKTIVNOSTI

Hrvatski đaci sportaši su zakinuti za dodatne bodove jer nema natjecanja

Nema ni klizanja na Šalati, plivanja na bazenu Jelkovac, skijanja na Sljemenu, niti ostalih programa
Arhiva
 Damjan Tadic/Cropix

Epidemiološke mjere zaustavile su (školski) sport, a pod upitnikom su sva natjecanja Hrvatskog školskog sportskog saveza, na kojima učenici prikupljaju dodatne bodove za upis u srednje škole. Savez trenutno ne provodi natjecanja, niti je objavljen vremenik njihova održavanja u 2021.

U prošloj školskoj godini dio je učenika bio zakinut za natjecanja, time i bodove. Godišnje je riječ o više od 700 učenika s dodatnim bodovima s državnih sportskih natjecanja.

Prvenstva

Savez je lani uspio održati državna prvenstva u šest sportova (plivanje, judo, šah, gimnastika, badminton i košarka), a nakon odluke Nacionalnog stožera u ožujku, natjecanja su stala. Propušteni su futsal, rukomet, odbojka, stolni tenis, kros, atletika, ali i državno prvenstvo za učenike s intelektualnim teškoćama, kao i većina županijskih natjecanja za učenike 5. i 6. razreda te državno prvenstvo u svim sportovima za te generacije. Za ovu školsku godinu još se ništa ne zna.

- Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa Savezom te će se u slučaju nemogućnosti održavanja natjecanja u 2021. godini dodatno urediti propisi koji uređuju upis u prve razrede srednjih škola i uskladiti s važenjem Odluke o proglašenju epidemije bolesti covid-19 - navode u Ministarstvu obrazovanja.

Nema zaraze

Uz to, prvi put nakon niza godina, otkazan je najstariji i najpopularniji sportski školski program, Odmorko. Školski sportski savez Grada Zagreba, koji tradicionalno (i besplatno) za školarce organizira sportske akcije tijekom zimskih praznika, na svojim je stranicama jučer objavio kako se prema epidemiološkim mjerama Stožera i obavijesti Ustanove Upravljanje sportskim objektima, program Odmorko - Zima 2021. neće provoditi u predviđenom terminu od 28. prosinca do 8. siječnja. Nema, dakle, klizanja na Šalati, plivanja na bazenu Jelkovac, skijanja na Sljemenu, niti ostalih programa u 15-ak objekata koji su dosad zimi privlačili do oko 5000 školaraca.

U zagrebačkom Savezu već su imali razrađen program koji je čekao odluku hoće li se preseliti s papira na terene. Plan je bio, objašnjava glavni tajnik Saveza Hrvoje Lekić, organizirati Odmorko u smanjenom kapacitetu, kao što je održan tijekom ljeta.

– Zaključak našeg izvršnog odbora bio je da je ljetni program izvrsno odrađen i s epidemiološke strane, jer nismo imali nijedan slučaj zaraze koji bi se povezao s uključenjem u naše programe - kaže Lekić, po kojemu je bilo moguće organizirati niz sportova za školarce tijekom zimskih praznika, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Primjerice, klizanje - u manjim grupama, plivanje - u prugama, skvoš - za jednog učenika u dvorani, kuglanje, gdje svaki školarac dobiva svoju stazu, itd. Klubovi u sastavu Saveza bili su spremni prilagoditi aktivnosti epidemiološkim mjerama. Primjerice, Škola preživljavanja u prirodi ima svoj teorijski dio koji se odvijao u unutarnjem objektu, a klub je to bio spreman prebaciti na vanjski prostor. Ipak, ništa niti od Škole preživljavanja, kao ni od juda, streljaštva i taekwandoa u Domu sportova.

- Najveća je to šteta za djecu za koju radimo programe. Šteta, jer moglo se - zaključuju u Savezu. Šansu za krnji Odmorko vide u produljenim zimskim praznicima do 18. siječnja. Bude li uvjeta, odradili bi dio programa nakon 8. siječnja.

'Za sportaše ne postoji nikakva alternativa'

Dom mladih Rijeka otkazao je sve radionice, ali prema riječima Ivane Marčelje, klizanje će se održavati jer nemaju naznaka zabrane. I Zajednica tehničke kulture Osijeka i Centar tehničke kulture Osijek trenutačno ne provode radionice s djecom.

Glavni tajnik Splitskog saveza športova Vlatko Škiljo kaže da za sportaše ne postoji alternativa, osim ako će raditi izvan onoga što je propisao Nacionalni stožer. - U našim prostorima nema aktivnosti, no ljudi se snalaze na sto načina. Epidemiološke mjere nisu dobro promišljene - kaže Škiljo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:01