TAJNA EUROPA

HRVATSKI DRAGULJI NA LISTI NAJSKROVITIJIH LOKACIJA EUROPE Top 50 u izboru Lonely Planeta

- 2011. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Zagreb, 130911.Muzej ulicne umjetnosti u Dugavama u Zagrebu, napravili su 27 umjetnika iz Hrvatske i Francuske. Oslikali su stare i neuredjene fasade i napravili 30-tak radova. koji su se integrirali uz stambene zgrade, vrtic, skolu.Foto: Berislava Picek / CROPIX
 Berislava Picek / CROPIX

Stručnjaci za putovanja u Lonely Planetu istražili su svaki kutak Europe i sastavili listu 50 najskrovitijih mjesta koja morate posjetiti. Riječ je o destinacijama koje uglavnom nisu na popisu najpoželjnih turističkih odredišta.

Lonely Planet vas poziva da otkrijete skrivene plaže, odlične restorane i šarmantna mjestašca koja nisu krcata turistima.

Među 50 destinacija uvrštene su i dvije iz Hrvatske. Riječ je o otoku Lošinju te Muzeju ulične umjetnosti u Zagrebu.

Na samom jugu otoka Lošinja možete otkriti jedva naseljeni poluotok koji obiluje prirodnim zaljevima te brojnim stazama za pješačenje. Lonely Planet preporučuje turističku kartu regije sa šetnicama i pješačkim stazama okolice Lošinja, koja putnike namjernike može odvesti do uvale Mrtvaška, najjužnije točke Lošinja.

Cijeli poluotok može se obići pješice, a turisti se mogu rashladiti na jednoj od napuštenih plaža, preporuča Lonely Planet.

Veli Losinj,160908.Nagrada Plavi cvijet.Foto:

Muzej ulične umjetnosti u Zagrebu osnovan je u proljeće 2012. godine. Nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, niti pompozna otvaranja. Riječ je, naime, o seriji projekata, a prvi je uspješno završen nakon što je 80 umjetnika oslikalo 450 metara zida u Braninmirovoj ulici.

Jedan od projekata bilo je oslikavanje grafitima zagrebačkih četvrti Dugave i Siget. Prije nekoliko mjeseci, umjetnici su oslikali interijer stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici, a cilj tog projekta Muzeja bila je revitalizacija napuštenog gradskog prostora.

Iz naše regije zastupljene su još dvije lokacije. Glavni grad Srbije Beograd i restoran u Crnoj Gori, konoba Ćatovića Mlini u Morinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:52