UPITAN OPSTANAK

Hrvatski eko proizvođači upozorili na apsurde birokracije: ‘Žele nam zabraniti motiku‘

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača upozorio je na neke specifične probleme s kojima se susreću ekološki proizvođači

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača i udruga Biovrt ukazali su u sklopu projekta „Budućnost je ekološka“ na neke specifične probleme s kojima se susreću ekološki proizvođači.

Upozorili su kako Hrvatska ne ide u smjeru povećanja površine pod ekološkim uzgojem na 25% do 2030. godine, iako je to cilj Europske unije. Napominju da je na konzultacijama vezano za Strateški plan, koji su održani u petak 27. svibnja najavljeno dodatno smanjivanje potpora ekološkoj proizvodnji. Tvrde da je najavljeno i izjednačavanje potpora u prijelaznom razdoblju iako je do sada bila praksa da se proizvođače većim potporama stimulirao u periodu kada se tek trebaju snaći u novonastalim uvjetima.

Kao jedan od najapsurdnijih problema u novom prijedlogu plana ističu zabrane korištenja motike u mehaničkom suzbijanju korova unutar redova višegodišnjih nasada. Kako objašnjavaju, razlogu tomu je što je “mehaničko” protumačeno kao “mehanizirano”. Od poljoprivrednika se traži da koriste isključivo mehanizaciju iako je to u mnogim slučajevima u praksi neprovedivo, a cilj mjere je trebao biti smanjivanje korištenja pesticida.

Iz Saveza i Udruge upozoravaju da će niz mjera rascjepkati ukupna sredstva tako da malim proizvođačima neće predstavljati nikakvu motivaciju niti da se uključe u ekološku proizvodnju niti da održavaju ekološki važna staništa.

Preliminarni rezultati istraživanja koje među svojim članovima provode udruge Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača i Biovrt - u skladu s prirodom govore o teškim uvjetima rada ekoloških proizvođača. Većina ispitanika govori o financijskoj neisplativosti ekološke proizvodnje i potrebi da kućanstvo ima dodatne prihode da bi preživjelo. Na tržištu su ekološki proizvođači gotovo izjednačeni sa konvencionalnim i nemaju prednost čak niti na mnogim sajmovima koji se reklamiraju kao ekološki jer na njima ravnopravno sudjeluju i proizvođači bez eko certifikata, napominju u priopćenju.

Upozoravaju da je sve značajno kompliciranije, od nabavke repromaterijala koji prodaju samo specijalizirane trgovine do organizacije žetve, berbe, skladištenja proizvoda. Osim što nedostaje radne snage, nedostaje i specifične mehanizacije u ekološkoj proizvodnji. Tvrde da je svaki proizvođač prepušten sam sebi u snalaženju od organizacije proizvodnje do marketinga i prodaje, a inovacije i rezultati znanstvenih istraživanja rijetko kada dolaze do njih. U ekološkom pčelarstvu potpore su zanemarive, a ekološka sredstva imaju manju učinkovitost u kontroli varoe zbog čega su mnogi pčelari odustali od ekološke proizvodnje.

Udruge su zatražile sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede kako bi upozorile na goruće probleme no, kako tvrde, odgovora nema.

Pozive na konzultacije u vezi sa Strateškim planom ZPP-a Ministarstvo šalje samo dva dana ranije uz jedva desetak dana roka za komentare što zainteresiranim dionicima, posebno u jeku sezone poljoprivrednih radova ne ostavlja dovoljno mogućnosti za sudjelovanje, tvrde u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:24