ZLOSTAVLJANJE ASISTENTICA

HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI O NAVODNOM SEKS SKANDALU Dubravka Šuica: 'Nisam čula ni za jedan slučaj, ali ne bi me čudilo...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2017. u 18:30

Nikša Stipaničev/Bruno Konjević / Cropix

Desetak asistentica u Europskom parlamentu u Strasbourgu optužilo je zastupnike tog zakonodavnog tijela Europske unije za seksualno zlostavljanje i tvrde kako je ova institucija leglo maltretiranja. Priču su žrtve iznijele novinaru londonskog Sunday Timesa, potaknute skandal sa slavnim holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom nakon čega je krenula kampanja po društvenim mrežama 'MeToo'.

Žrtve su iznijele svoja svjedočenja o neprikladnom diranju, lascivnim porukama pa čak i masturbiranju pred asistenticom. Optužbe su komentirali hrvatski europarlamentarci za Dnevnik.hr.

SDP-ov Tonino Picula kaže da nije čuo za takve slučajeve, no smatra da odgovorni trebaju odgovarati ako se utvrdi da su optužbe istinite.

‘Oštro osuđujem svaki slučaj zlostavljanja, bilo da se dogodio u Europskom parlamentu, bilo u kojoj drugoj europskoj ili nekoj drugoj instituciji. Ako je itko zloupotrijebio svoju poziciju nauštrb tuđeg dostojanstva, onda za to mora odgovarati i snositi ozbiljne sankcije. Zlostavljanje na poslu ili bilo gdje drugdje ne smije i ne može biti prihvatljivo ni u jednom obliku. Osobe koje su doživjele bilo kakav oblik zlostavljanja na radnom mjestu i drugdje treba ohrabriti da zlostavljanje prijave policiji. Na nama ostalima jest da im pružimo podršku, a zlostavljače odstranimo s odgovornih funkcija u Europskom parlamentu u kojem većina svoju dužnost obavlja časno i odgovorno te uz neprocjenjivu pomoć članica i članova svojih timova’, rekao je Picula.

Ni HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica nije čula za slučajeve zlostavljanja, ali kaže da je ne bi čudilo s obzirom na to da u Europskom parlamentu sjedi 751 zastupnik, a zaposleno je i 2.000 asistenata i jednako toliko stažista.

‘Ja nemam takvih saznanja, ali ako su priče točne, taj koji je to počinio morao bi odgovarati ne samo kazneno, već bi se trebao suočiti i s političkim sankcijama. Unutar naših političkih grupa imam kvestore koji uvijek ako postoji neki mobing to istražuju i kažnjavaju zastupnike’, kaže Šuica za Dnevnik.hr i dodaje kako može reći da slučajeva zlostavljanja nije bilo u hrvatskoj delegaciji.

Iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta poručili su da u parlamentu postoji savjetodavni odbor zastupnika koji se bavi pritužbama između asistenata i zastupnika. Bave se svim oblicima zlostavljanja na radnom mjestu, no zasad nisu primili službene pritužbe vezano uz seksualno zlostavljanje.

ELIPSO

Izdvajamo