VALTER FLEGO

Hrvatski eurozastupnik: ‘Covid putovnica je dobrodošla, bitno nam je da su gosti zdravi i odgovorni‘

Inicijativa je vrlo osjetljiva jer u većini EU članica, kao i u Hrvatskoj, cijepljenje nije i ne bi smjelo biti obavezno, ističe Flego.
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski eurozastupnik i bivši istarski župan Valter Flego komentirao je najave o mogućem uvođenju potvrda o cijepljenju na europskoj razini koje bi se priznavale u svim zemljama članicama prilikom putovanja.

- Takozvana Covid putovnica je dobrodošla, ali ona ne smije biti ograničavajući faktor niti preduvjet za putovanja, već treba ubrzati i olakšati ulazak u destinaciju onima koji je posjeduju. Nama je bitno da su gosti koji dolaze dobrog zdravstvenog stanja, da se ponašaju odgovorno i u skladu s propisanim mjerama - kazao je Flego, piše Glas Istre.

image
Boris Kovacev/Cropix

Naime, šefovi država članica će na videokonferenciji 21. siječnja raspravljati međuostalom i o mogućnosti uvođenja potvrda o cijepljenju, prvenstveno radi neometanog putovanja između zemalja unutar Unije, no prisutni su politički i pravni prijepori o pravima vezanima uz takve potvrde.

Ideju o tzv. Covid putovnici prvi je javno iznio grčki premijer, koji ističe da bi to ubrzalo oporavak turizma i putovanja. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen napominje da bi to ujedno mogao biti poticaj građanima EU-a da se cijepe.

Osoba koja predoči svoju Covid putovnicu ne bi prilikom prelaska granice bila podvrgnuta trenutno važećim mjerama, poput obaveznog predočenja negativnog PCR testa i obavezne karantene.

Flego upozorava da oko sustava Covid putovnica još uvijek ne postoji konsenzus i treba voditi računa da se njihovim eventualnim uvođenjem nipošto ne diskriminira putnike. Ističe da je inicijativa vrlo osjetljiva upravo s pravnog aspekta, jer u većini EU članica, kao i u Hrvatskoj, cijepljenje nije i ne bi smjelo biti obavezno. Također, cjepiva još uvijek nema dovoljno da bi se cijepili svi koji to žele, podsjeća eurozastupnik IDS-a, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:16