DENIS TRETINJAK

Hrvatski general zapovijeda NATO divizijom koja će čuvati sigurnost srednje Europe. Evo o kome je riječ

Mjesto zapovjednika je rotacijsko između država osnivačica, a hrvatskom predstavniku mandat istječe naredne godine tijekom ljeta

Denis Tretinjak, arhivska fotografija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Hrvatski general-bojnik Denis Tretinjak na čelu je NATO-ove divizije čiji je zadatak očuvanje sigurnosti srednje Europe. Riječ je o multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu Centar (HQ MND-C) stacioniranom u mađarskom Szekesfehervaru koje je integrirano u NATO strukturu. Zemlje osnivačice ove međunarodne vojne organizacije su Mađarska, Hrvatska i Slovačka, a zemlje koje su potpisale Memorandum o suglasnosti (MOU) su Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska i Turska. Slovenija je, pak, najavila kako će se u dogledno vrijeme i ona pridružiti.

Mjesto zapovjednika je rotacijsko između država osnivačica, a hrvatskom predstavniku Denisu Tretinjaku mandat istječe naredne godine tijekom ljeta. Njegov zamjenik sada je Mađar, a načelnik stožera divizije je Slovak.

Tretinjak je, inače, rođen u Osijeku, a prije nego što je otišao u Mađarsku na sadašnju funkciju bio je zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade te nakon toga načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Uspostava Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar proizašla je, navode u MORH-u, iz zajedničkog interesa za otpornost, sigurnost i obranu srednje Europe s ciljem jačanja regionalne obrambene suradnje, ali i da se doprinese sveukupnoj sigurnosti Saveza.

HQ MND-C je zapovjedništvo divizijske razine, a ne divizija pa nema stalne snage, odnosno, postrojbe pod svojim zapovijedanjem. Ustrojem je predviđeno oko 200 pozicija časnika i dočasnika, a Hrvatska trenutno popunjava 15 pozicija, no taj bi se broj ovog ljeta trebao povećati za još 5 pozicija.

Od svih zemalja koje sudjeluju, za sada je samo Mađarska pridružila jednu logističku postrojbu mađarskih OS koja osigurava potporu ovom zapovjedništvu, ali je iskazala namjeru da pridruži i borbenu skupinu ojačane budnosti (eVA HUN) za koju su oni vodeća zemlja. Hrvatska bi trebala sudjelovati s najviše 70 vojnika, ali o tome prethodno odluku treba donijeti Sabor. No, točne odnose zapovijedanja i nadzora po pitanju pojedinih NATO aktivnosti (kao što je i eVA HUN), naveli su u MORH-u, određuju nadređena zapovjedništva (SHAPE i JFC BS) – što je klasificiran podatak.

Divizija je pod Operativnim zapovijedanjem (OPCOM) Vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i može biti angažirana od strane NATO-a i raspoređena u mirnodopskim i kriznim operacijama te u sukobu i to putem vježbi ili operativnih zadaća, a u skladu sa standardnim procedurama NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:24