VOJNI PRORAČUN

Hrvatski generali: Predsjedniče, novca nemamo, vojska životari

Josipović, kako doznajemo, nije iznio svoj stav o avionima, ali je odao dojam da nije sretan s modernizacijom
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Potrebno je modernizirati MIG-ove koje imamo, poručio je na jučerašnjem sastanku zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić. Zapovjednik je to rekao tijekom dvosatnog sastanak predsjednika Josipovića sa 28 generala u Uredu predsjednika.

Letjet će do 2013.

Bagarić je, kako doznajemo, predsjedniku prethodno referirao da Oružane snage muku muče s nabavom dijelova za MiG-ove, da je to jedan od najvećih problema u održavanju aviona te je ponovio da su MiG-ovi koji sada lete operativni do 2013. godine. S obzirom na te podatke, predsjednik je izrazio čuđenje da struka kao najozbiljniju varijantu za spas borbenog zrakoplovstva vidi u remontu starih aviona, a ne u nabavi polovnih F16 ili nekih novih letjelica.

Prema tvrdnjama nekoliko sudionika sastanka u srijedu, predsjednik okupljenim generalima nije decidirano iznio svoj stav po pitanju aviona, no stekao se dojam kako nije sretan s opcijom modernizacije 30, 40 godina starih aviona, što bi, prema nekim procjenama, stajalo oko 20 milijuna dolara.

Čvrst stav generala Bagarića da je modernizacija najbolja opcija čudi i u kontekstu dopisa koja je on proteklih mjeseci slao načelniku Glavnog stožera generalu Luciću u kojima se žali na nedostatak guma i piroptrona zbog čega dolazi u pitanje i nadzor zračnog prostora a najveći dio obuke pilota je obustavljen.

Izvanobalni brod

Osim o avionima na sastanku se govorilo i o nabavci vanobalnog broda te je zapovjednik Ratne mornarice zatražio potporu Predsjednika u tom projektu.

Na predstojećem sastanku VNS-a detaljno će se razgovarati i o vojnom proračunu za sljedeću godinu. Prema našim informacijama Ured predsjednika čvrsto stoji na stajalištu da se vojni proračun mora povećati tim prije što sljedeće godine za program oklopnog vozila MORH treba platiti oko 750 milijuna kuna. U raspravi su pojedini časnici naglašavali kako vojska sa sadašnjim proračunom egzistira na rubu mogučnosti.

Grdić je najavio istrage s DORH-om

Okupljene u Uredu predsjednika iznenadio je istup generala Darka Grdića, ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije, koji je pred svima decidirano najavio da će uskoro Državnom odvjetništvu predati dokumentaciju vezanu uz nekoliko istraga koju djelatnici VSOA-e završavaju. Grdić nije govorio o kojim je predmetima riječ. Stoga naši sugovornici smatraju da je ravnatelj VSOA-e na diskretan način od vrhovnog zapovjednika zatražio zaštitu Agencije od potencijalnih pritisaka u vezi s tim istragama. Također se procjenjuje kako je tim istupom svim prisutnim generalima poručio da se ne petljaju u posao Agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:46