ISELJAVANJE

HRVATSKI GRAD KOJI PROPADA Počela je škola: U Sisku ove godine upisano čak tisuću prvašića manje nego prije deset godina

Tisuću učenika manje rezultat je konstantnog opadanja nataliteta, ali i iseljavanja iz grada koji propada
 Miroslav Kiš/Cropix

SISAK - Prije deset godina, školske godine 2006./2007. u devet sisačkih osnovnih škola bilo je upisano 4.392 učenika. Ove školske godine upisano ih je 3.357, odnosno poražavajućih 1.035 učenika manje. Rezultat je to konstantnog opadanja nataliteta, ali i iseljavanja iz grada koji propada. Podaci ne iznenađuju, s obzirom da je u istom razdoblju Sisak gotovo ostao bez industrije: propale su Željezara, Herbos, Graditelj, Segestica, bivši radnici tih tvrtki očito su negdje izvan Siska pronašli posao i poveli sa sobom cijele obitelji.

Prvog dana škole u školske će klupe u Sisku 3.357 učenika. Kako bi pomogao roditeljima, Grad će i ove godine iz proračuna subvencionirati školsku prehranu u iznosu od 660.000 kuna, produženi boravak u iznosu od 850.000 kuna te školski prijevoz u iznosu od 3.400.000 kuna. Uz to, drugu godinu za redom, osigurani su besplatni udžbenici za stotinjak učenika prvog razreda, slabijeg imovinskog stanja, za što je ove godine iz proračuna izdvojeno 100.000 kuna.

Uz to, uoči nove školske godine obavljeno je nekoliko značajnih zahvata u nekim školama. Osnovne škole Viktorovac i Ivana Kukuljevića dobit će nove garderobne ormariće (vrijednost projekta 276.775 kn), u Osnovnoj školi 22. lipnja izvedeni su radovi prve faze sanacije sanitarnih prostora (vrijednost radova 530.000 kn) dok će se druga faza radova nastaviti tijekom sljedeće godine. Ispred iste škole napravljeno je ugibalište i parkiralište (vrijednost radova 385.000 kn). Također, i ispred Osnovne škole Viktorovac izgrađeno je parkiralište i ugibalište za autobus (vrijednost radova 475.000 kn). Obavljeni su još brojni manji radovi na osnovnoškolskim zgradama kao što su krečenje učionica, popravak školskih fontana, sanacija podova u učionicama itd.

Sisak u listopadu planira otvaranje produženog boravka i u Osnovnoj školi Galdovo. Ovaj program za sada se provodi u školama 22. lipnja, Viktorovac, Ivana Kukuljevića i Braća Ribar. Za sljedeću školsku godinu planira se proširenje program besplatnih udžbenika za učenike slabijeg imovinskog stanja svih razreda sisačkih osnovnih škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:15