DOSAD IH JE PRODANO 17

Hrvatski gradić objavio da prodaje napuštene kuće za jednu kunu i privukao pažnju svjetskih medija

Nakon izvještaja u medijima o njihovoj akciji dobili upite iz Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Legrad, teško pogođen depopulacijom, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima, piše Reuters u tekstu posvećenom malenom gradu na sjeveru Hrvatske.

- Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada - kazao je za Reuters načelnik općine Ivan Sabolić.

U Legradu, koji je blizu granice Mađarskom, u 70 godina se prepolovila populacija te danas tamo živi 2.250 stanovnika.

U prvom pokušaju na prodaju je stavljeno 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina.

Od ponuđenih kuća neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove prekriva plijesan. Iz općine su kazali da će platiti 25 tisuća kuna za neophodne adaptacije. Načelnik Sabolić je kazao da će novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće pomoći s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele doći živjeti u Legrad su financijska solventnost i da su mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Ponuda, tvrdi načelnik Sabolić, pobudila je interes u inozemstvu. Kazao je da su nakon izvještaja u medijima o njihovoj akciji dobili upite iz Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije. S obzirom da nije jednostavno imigrirati u Hrvatsku, načelnik je kazao da se zbog toga drže lokalaca koji iskazuju interes.

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu. Kazao je kako je ljepše živjeti u vlastitom domu, nego biti podstanar.

- Nije nam problem ostati ovdje 15 godina, ne planiramo se seliti - kazao je Harmničar za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 02:58