KAOS U SVETOJ ZEMLJI

Hrvatski hakeri napali Izrael: Darovali smo svijetu podatke o 400 tisuća Izraelaca

Dva ili tri hakera odgovorna su za objavljivanje povjerljivih informacija o kreditnim karticama navodno stotine tisuća Izraelaca. Uzbuna koja je na noge u protekla dva dana digla cijeli Izrael - od korisnika kreditnih kartica, tvrtki i banaka koje ih izdaju, pa sve do Interpola - za sada je rezultirala žurnim ukidanjem kreditnih kartica za desetke tisuća Izraelaca, piše Slobodna Dalmacija .

Istraga koja je do sada obavljena o ovom neviđenom udaru na ekonomiju jedne zemlje, otkrila je da su vješti hakeri vjerojatno građani Kuvajta, Saudijske Arabije te - Hrvatske.

Kaos se pokrenuo u ponedjeljak kada su posjetitelji web-stranice One’s preusmjereni na stranicu pastebay.com , gdje ih je dočekala poruka hakera koji je sebe nazvao xOmar 0, da preuzmu datoteku koja je sadržavala hakirane podatke.

Jedan od popisa sadržavao je izlist, kako su ga hakeri nazvali “65 cionista” - koji su kupovali proizvode na web-stranici nazvanoj Judaizam.

Drugi, pak, popis sadržavao je podatke o petstotinjak donatora koji su poslali donacije rabinima.

U poruci saudijske grupe XP, navedeno je da je provaljeno na više izraelskih web-stranica koje Izraelci koriste za kupnju. Cilj im je bio, naglasili su, doći do milijun brojeva kreditnih kartica Izraelaca.

No, i bez da su postigli svoj cilj, žestoko su uzbunili javnost.

- Odlučili smo svijetu dati dar za Novu godinu: osobne podatke o 400 tisuća Izraelaca - napisao je haker, dodavši da im se učinila vrlo privlačnom ideja da 400 tisuća ljudi zabrinuto nazivaju svoje kartične kuće zbog provaljenih kartica, ali i pratiti kako izdavači kreditnih kartica - tvrtke i banke - uništavaju 400 tisuća kreditnih kartica i izdaju nove.

Grupa XP

Inače, ova grupa hakera, navode izraelski mediji, odgovorna je i za hakiranje drugih web-stranica diljem svijeta, uključujući i neke islamske. Time su odmah prekinute spekulacije da je riječ o ciljanom udaru na Izrael jer je od ponedjeljka provaljeno i na neke islamske web-stranice.

- Neutemeljeno je isticati da su hakeri ciljali samo na izraelsku ekonomiju - izjavili su izraelski čelnici koji se bave obranom od tzv. cyber kriminala. Haker koji je sebe nazvao pripadnikom saudijske hakerske grupe XP objavio je u ponedjeljak da su otkrivene osobne informacije brojnih Izraelaca; od njihovih brojeva kreditnih kartica, osobnih adresa, brojeva telefona, osobnog identifikacijskog broja itd. koje su objavljene na nekim vrlo popularnim izraelskim web-stranicama.

Premda hakeri spominju stotine tisuća hakiranih podataka korisnika kreditnih kartica, izraelske tvrtke i banke koje izdaju kreditne kartice objavile su da je hakirano “samo” 14 tisuća Izraelaca.

Kako bi spriječile daljnju štetu, odmah su blokirale sve provaljene kartice te su svoje korisnike obavijestile da će se svima vratiti novac ako je blokiranim karticama u međuvremenu obavljena neka kupnja.

Ušli kroz sportsku stranicu

Naime, hakirane su u Izraelu vrlo popularne stranice za kupnju, sale365.co.il i bizmakebiz.co.il. Predstavnici tih tvrtki izjavili su, pak, da njihove web-stranice ne sadrže brojeve kreditnih kartica njihovih kupaca, nego da se na njima nalaze samo podaci o tvrtkama i kupcima.

Druga pak web-stranica na koju je također provaljeno je ezpay.co.il , međutim, oni su izjavili da koriste puno sigurniji sustav zaštite tzv. PCI DSS.

Izraelski mediji prenose da su hakeri u baze osobnih podataka Izraelaca “ušli” kroz vrlo vodeću izraelsku sportsku web-stranicu. Preko nje su provalili i u bazu podataka internetskih stranica koje prodaju tradicionalne židovske darove u SAD-u, kao i u poslovnu mrežu Američke židovske mladeži, piše Slobodna Dalmacija .

Nema sigurnog standarda zaštite

Izvršni direktor u izraelskom Institutu Cyber obrane Joey Pekeg izjavio je da se ti i takvi napadi mogu spriječiti ako se koriste sigurniji standardi poput PCI DSS.

Takav standard, kazao je, “pokazuje da tvrtka koja posluje na internetu točno zna što učiniti, korak po korak”. Ipak, dodao je, poznato je da je provaljeno u podatke i nekoliko poduzetnika u Izraelu koji koriste ovaj standard.

Također je uklonjena i sumnja da za sada poznata trojica hakera koji su počinili ogromnu štetu Izraelu pripadaju grupi tzv. Anonimnih hakera koji su do sada provalili na brojne svjetski dobro čuvane web-stranice.

Anonimni su također na Twiteru opovrgnuli da su uključeni u hakiranje izraelskih kreditnih kartica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42