POŽAR U BH

Hrvatski kanaderi zaustavili širenje požara prema naseljima u Jablanici

Vladina Odluka o pružanju humanitarne pomoći BiH donesena je uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića
Labin, Rabac, 050812.Pozar izmedju Labina i Rapca gasilo je tridesetak vatrogasaca, kanader i airtraktor. Izgorjelo je desetak hektara niskog raslinja i stabala.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

NOVO 11:45 - Dva hrvatska zrakoplova kanadera uspjela su u ponedjeljak u prijepodnevnim satima zaustaviti širenje požara prema naseljima uz park prirode Blidinje, u općini Jablanici, koji se od subote širi velikom brzinom.

Najteže je u naselju Sovićima, u općini Jablanici, čiji su mještani tijekom noći strahovali hoće li vatrena stihija uništiti njihove obiteljske domove, izvijestili su iz Civilne zaštite u Jablanici. Dva kanadera su u više navrata od nešto prije sedam sati nadlijetali prostor iznad naselja Sovića ispuštajući mlazove vode, te su se iza 9 sati uputili natrag u Hrvatsku uzeti gorivo. Očekuje se da će protupožarni zrakoplovi nastaviti gasiti požar čija je vatrena linija dugačka više desetaka kilometara.

Vatrogasne postrojbe iz Jablanice, mještani i djelatnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nakon djelovanja kanadera gase preostala žarišta. Teren na kojemu bjesni požar teško je pristupačan i miniran.

Postoji opasnost da se požar proširi prema kompleksu guste šume jelke i bora.

Vlada RH održala je jučer telefonsku sjednicu, na kojoj je donesena odluka o pružanju pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Hrvatske je Vlada dala uputiti dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) tipa Canadair CL-415, s dvije posade od ukupno šest pripadnika OSRH, na gašenje požare u BiH, na području općine Jablanica. DUZS jutros navodi kako će kanaderi biti angažirani do 12. rujna te će se svakodnevno po završetku aktivnosti vraćati u Hrvatsku.

----------------------

ZAGREB / MOSTAR - Bosna i Hercegovina zatražila je međunarodnu pomoć u gašenju šumskog požara na području općine Jablanica, na predjelu Risovac, a Vlada Republike Hrvatske poslala je dva Canadaira, koji su jutros u 6 sati poletjeli sa zadarskog aerodroma Zemunik, izvijestio je jutros Državni centar za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Požar je na nepristupačnom terenu i ima tendenciju širenja prema općini Prozor - Rama. Fronta požara duga je oko 15 kilometara te su ugrožene kuće i farme stoke.

Na temelju sinoćnje odluke Vlade RH kao pomoć u gašenju požara na području općine Jablanica u BiH upućena su dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske tipa Canadair CL-415, s dvije posade od tri člana. Očekuje se da će Canadairi biti angažirani na gašenju požara do 12. rujna s time da će se svaki dan, po završetku aktivnosti, vraćati u Republiku Hrvatsku.

Vladina Odluka o pružanju humanitarne pomoći BiH donesena je uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:08