IMPRESIVAN USPJEH

Hrvatski liječnici jedini u svijetu posebnim zahvatima uništavaju rak! ‘Nema krvi, boli ni dugog oporavka...‘

Da budu precizniji i bez anestezije, pomaže im i suradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva

Operacija u Radiochirurgiji Zagreb

 Screenshot/hrt/

Impresivan uspjeh hrvatskih liječnika. U specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb jedini u svijetu rade radiokirurške zahvate u općoj anesteziji kojima u samo jednom zahvatu ciljano uništavaju tumore pluća, gušterače, prostate, a da pritom ne zrače okolna tkiva i organe. Zahvat je, uz odobrenje konzilijarnog tima, moguće napraviti na uputnicu i teret HZZO-a. Surađuju s KB-om Merkur i Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Rezultati su nevjerojatni, piše HRT.

Neoperabilni tumor gušterače pacijentu pod anestezijom uništen je radiokirurškom ablacijom.

- Znači da preko 50 posto pacijenata živi duže od 24 mjeseca, a njih negdje oko 13 posto duže živi od 4 godine. Reakcije su spektakularne. Tu ne radite klasičnu kirurgiju, nema krvi,nema bola, nema dugotrajnog oporavka, nema postoperativnih komplikacija. Pacijenti dođu, inače se to uradi u jednoj frakciji u dolasku koji traje 45 minuta do sat i pol kako kod kojeg pacijenta, pacijenti nakon toga odlaze doma. Znači ovo je ambulantni zahvat, rekao je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med./ravnatelj Specijalne bolnica Radiochirurgia Zagreb.

Pacijent je u krilu robota, stručni tim s druge strane zida.

- Ovo su posebni pacijenti kojima pomoću anestezije omogućavamo da se provedu radiokirurški zahvati što preciznije, što točnije sa što manjom ozljedom ostatnog zdravog tkiva, objasnila je doc.dr.sc. Maja Karaman Ilić, dr. med. liječenja/specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog.

- Problem je što se tumori miču u organizmu, od disanja, peristaltike i ostalih fizioloških procesa. U anesteziji mi postižemo da je pacijent nepomičan. Anestezija zaustavlja disanje, smanjuje peristaltiku. To znači jako visoku sigurnost,preko 90 posto. Čak po našim iskustvima i 98 posto da će tretirana lezija nekrotizirati i da će biti u potpunosti uništena, kazao je dr.sc. Hrvoje Kaučić, dr.med./radioonkolog, voditelj službe za radiokirurgiju i radioterapiju.

Posebnu ulogu imaju medicinski fizičari.

- Medicinski fizičar je zadužen da osigura da linerani akceletor točno i precizno isporuči planiranu i propisanu dozu zračenja. Idemo stvarno s vrlo visokim lativnim dozama u tumor uz visoku sigurnost za pacijenta, rekao je Domagoj Kosmina, dipl.ing. fizike/radiofizičar.

Da budu precizniji i bez anestezije, pomaže im i suradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva. Detektiraju organe koji se gibaju kako bi ih poštedjeli pri ciljanom uništavanja tumora. Gušterača je, kažu, najveći izazov.

- Ali mi smo uspjeli kroz ovaj rad i to napraviti na temelju poznavanja ostalih organa i međusobnog odnosa organa i gušterače dobili smo i prilično preciznu poziciju gušterače. Od 80 do 90 i više posto pouzdanosti pozicije pojedinog organa, rekao je Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja.

Stručnjaci s radiokirurgije s liječnicima s Merkura daju šansu za dulji život i pacijentima oboljelima od rijetkog Klackinova tumora.

- Mi smo sad napravili model da krenemo sa zračenjem radiokirurškim tretmanom gdje dobije pacijent naš ablativnu dozu koji je kandidat za transplantaciju i ima taj Klackinov tumor. Nakon toga ga mi stavimo na listu i nakon toga uspješno transplantiramo. Preživljenje je puno veće i puno bolje. Preko tri godine, kazao je doc.dr.sc. Stipislav Jadrijević, dr. med./pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB Merkur.

Tim je ovo koji uz najsuvremeniju tehnologiju u borbi s rakom često pobjeđuje, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 17:11