DRAMA U PAKLENICI

Hrvatski liječnici o porodu planinarke: ‘Nije znala za trudnoću? Ta priča baš i ne drži vodu...‘

Liječnicama je strana turistkinja konstatirala kako nikakvih simptoma trudnoće nije imala

Porod na Paklenici

 HGSS/Facebook

Hrvatska gorska služba spašavanja u subotu poslijepodne pomogla jednoj stranoj državljanki pri porodu u objektu Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica. Naime, majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, uključeno je bilo sedam članova HGSS-a, tim HMP-a i liječnica, a cijelu priču bizarnom čini činjenica da djevojka nije ni znala da je trudna.

Navodno, liječnicama je strana turistkinja konstatirala kako nikakvih simptoma trudnoće nije imala, a određeni specijalisti za 24sata tvrde kako je "nemoguće" da neka trudnica iznese cijelu trudnoću, a da ne zna da je u drugom stanju.

- S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti - objasnio je prof.dr. Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split koji tvrdi da "krvarenja može biti, ali to nije menstruacija", i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci.

Specijalist ginekologije i porodništva, dr. Zlatko Topalović, govori kako u početku trudnoće može biti krvarenja koje će žena možda zamijeniti s menstruacijom, ali takvo krvarenje sigurno neće biti redovito, već periodično i u redovitim intervalima. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni na hormonalne promjene tijekom trudnoće, povećanje trbuha, grudi, dobivanje na težini, a ni neophodno micanje djeteta u trbuhu nakon 20. tjedna trudnoće.

- U početku žena može možda pomisliti da su u pitanju crijeva, no kad krenu pravi bebini udarci, više to ne može misliti. Udarac je udarac - dodao je Topalović te zaključio kako je tudnoća velika promjena, i "nemoguće ju je ne primijetiti".

- Priča bilo koje žene da do samoga kraja nije shvatila da je trudna baš i ne drži vodu - rekao je specijalist ginekologije i porodništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:23