USPJEH ZA POVIJEST

Hrvatski liječnici prvi puta u regiji izveli intraoperacijsko zračenje karcinoma debelog crijeva

Jedinstven zahvat prvi put je u regiji izveden 4. veljače, na dan borbe protiv karcinoma, a sudjelovao je tim vrhunskih stručnjaka
Prizor s operacije
 Radiochirurgia

U Specijalnoj bolnici Radiochirurgia prvi put je u našoj regiji kod pacijenta s karcinomom završnog dijela debelog crijeva (rektuma) učinjena procedura intraoperacijskog zračenja (intraoperative radiotherapy, IORT). S obzirom na to da procedura, osim vrhunskog multidisciplinarnog tima, zahtijeva i vrhunsku tehnologiju (mobilni izvor zračenja - Intrabeam), tim koji je odradio ovu proceduru bio je širok. Uz kirurški tim koji čine prof. Dragan Schwartz, prof. Leonardo Patrlj, prof. Danko Velimir Vrdoljak i dr. Borna Vrdoljak bili su medicinska sestra Zrinka Martinović i tim anesteziologa te radioterapijskog tima u čijem su sastavu dr. Hrvoje Kaučić, fizičari Mihaela Mlinarić i Domagoj Kosmina te ing. Tomislav Stanković.

image
Prizor s operacije
Radiochirurgia
image
Prizor s operacije
Radiochirurgia

- Sve se odvijalo 4. veljače, na dan borbe protiv karcinoma. IORT je, uz radikalnu kirurgiju, dodatno oružje koje se primjenjuju unutar operacijskog zahvata. IORT produljuje trajanje operacijskog zahvata do oko sat vremena, kako bi se uklonila i nevidljiva, mikroskopska tumorska infiltracija tkiva oko primarnog procesa - kaže prof. Vrdoljak i pojašnjava da ovaj pristup značajno smanjuje mogućnosti povrata bolesti, a u nekim slučajevima zamjenjuje i dugotrajne radioterapijske procedure.

image
Prizor s operacije
Radiochirurgia
image
Prizor s operacije
Radiochirurgia

Svi rezultati studija ukazuju da je multimodalni tretman bolesnika koji uključuje IORT siguran i bez povećanih postoperacijskih komplikacija i morbiditeta, uz trend smanjenja lokalnih recidiva.

- Inače, Radiochirurgia ovu proceduru prva je provodila i kod karcinoma dojke i jetrenih metastaza, a danas sa svojim stručnim timom to prva u regiji čini i kod bolesnika s karcinomom rektuma, na što je cijeli tim jako ponosan - zaključuje prof. Vrdoljak.

image
Prizor s operacije
Radiochirurgia

Iz bolnice poručuju kako je IORT poručuju iz EU fondova u sklopu programa S3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 23:29