UPOZORAVAJU VLADU

Hrvatski liječnički sindikat: ‘Zdravstvenim radnicima nije isplaćen covid dodatak na plaću‘

Zatražili su od Vlade hitno donošenje nove, dopunjene odluke, koja će omogućiti nagrađivanje svih u koji se danonoćno bore s koronom
Renata Čulinović Čaić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izvijestio je u petak kako su, nakon isplate plaće za studeni, dobili informacije da zdravstvenim radnicima nije isplaćen tzv. covid dodatak, odnosno posebna nagrada od 10 posto, prema odluci Vlade.

U Liječničkom sindikatu kažu da će konačne informacije iz svih podružnica dobiti do kraja dana.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić rekla je da je odluka neprecizna i nedovoljno definirana i upućuje na to da se odnosi samo na zdravstvene radnike koji rade na covid odjelima i u covid jedinicama intenzivnog liječenja te da isključuje sve ostale kategorije koje su u konstantnom dodiru s covid pozitivnima, a osobito s potencijalno zaraznim, asimptomatskim pacijentima, što, kako ističe, HLS smatra krajnje nekorektnim.

Sindikat je, navodi, na to pismeno upozorio ministra zdravstva Vilija Beroša te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i druge ministre i ističe kako je "teško riječima opisati kakve su reakcije među liječnicima i zaposlenima u zdravstvenom sustavu".

Zatražili su stoga od Vlade raspravu o toj odluci na prvoj slijedećoj vladinoj sjednici, hitno stavljanje odluke izvan snage i donošenje nove, dopunjene odluke, koja će korektno, objektivno i sukladno stvarnom stanju u zdravstvenom sustavu omogućiti nagrađivanje svih u zdravstvenom sustavu koji se danonoćno bore s koronom.

"Ne znam kakvim informacijama Vi raspolažete, ali stvarnost je sljedeća: bolnice su većinu svojih kapaciteta pretvorile u odjele za liječenje covid pozitivnih pacijenata i svakim danom se sve više odjela pretvara u covid odjele. Preostali manji broj tzv. čistih odjela svakodnevno imaju prodor virusa preko pacijenata primljenih u hitnoj službi, koji su na inicijalnim testovima negativni, a dan ili dva nakon prijema razviju simptome i kontrolni testovi su im pozitivni", stoji u pismu premijeru i ministru zdravstva.

"Ulazna vrata za prodor virusa u bolnice su asimptomatski pacijenti koji dolaze u OHBP i ostale hitne ambulante; ulazna vrata za prodor virusa su manjim dijelom i polikliničke ambulante, dijagnostičke jedinice - koji još uvijek nastoje održati kakav-takav redovni rad, tamo gdje je to još uopće moguće", navodi sindikat u pismu.

"Tko se još uopće usuđuje tvrditi da samo jedan dio zdravstvenih radnika skrbi za covid pozitivne pacijente, dok Nacionalni stožer već tjednima javno govori da smo izloženi nekontroliranom, horizontalnom širenju virusa i lokalnoj transmisiji? Je li moguće da netko još vjeruje kako u bolnicama, u koje dolaze u ispomoć liječnici iz drugih krajeva Hrvatske, samo dio nas skrbi o covid pozitivnim pacijentima? Je li možda netko od nadležnih ikada došao u koju od ustanova i osobno se uvjerio kako stvarno izgleda rad u bolnicama, ambulantama, zavodima za hitnu pomoć, zavodima za javno zdravstvo ove jeseni", pitaju u priopćenju iz HLS-a.

HLS upozorava i i kako nemali broj liječnika obolijeva po dva puta u kratkom roku, jer su se nakon 10 dana bolovanja vratili na posao još nedovoljno oporavljeni, počeli raditi u punom pogonu i onda oboljeli drugi put, samo sada s težom kliničkom slikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 07:37