NAMJEŠTANJA ZBOG KLADIONICA

'Hrvatski odbojkaški savez tražio 5000 eura da istraži sumnjivu utakmicu'

 Damir Krajac / CROPIX

Albanski nogometni klub Skenderbeu šesti je put postao nacionalni prvak, ali ove se godine neće natjecati za Europsku ligu prvaka jer ga je Uefa suspendirala na godinu dana zbog sumnje za namještanje utakmica, među kojima je i ona protiv Dinama u Zagrebu.

Ovaj nogometni klub najčešće je spominjan u godišnjem izvještaju neprofitne udruge Federbet koji je jučer predstavljen u Europskom parlamentu u Bruxellesu. U tom se izvještaju navodi oko 100 sumnjivih sportskih nadmetanja u nogometu, tenisu, odbojci i stolnom tenisu, upozorio je Francesco Baranca, generalni director Federbeta.

Sumnjivo iz Hrvatske

Kao sumnjivi mečevi iz Hrvatske spominju se i okršaj Slavena iz Koprivnice i Lokomotive iz Zagreba koji je 27. rujna prošle godine završen rezultatom 2:2 te odbojkaški meč između Murse i Rovinja za koji je, kako kažu u Federbetu, bilo puno oklada iz Ukrajine i Rusije da će završiti rezultatom 3-1, što se i dogodilo. Iz Federbeta su rekli kako oni nisu utvrdili da se radi o namještanju, već samo izrazili sumnju na osnovi analiza anomalija u klađenju uživo. Poslali su Hrvatskom odbojkaškom savezu upit i sugerirali da istraže te sumnje, a odgovor je bio da nema dokaza za takve tvrdnje i da, ako žele da odbojkaški savez Hrvatske istraži taj slučaj, uplate oko 5000 eura.

Klađenja u Aziji

Što se utakmice Dinama i Skenderbeua tiče, koja bi mogla biti jedan od razloga suspenzije albanskog prvaka za novi ciklus Lige prvaka, u Federbetu kažu da se sumnja u Skenderbeu, a ne u Dinamo. Anomalija u ovom meču je bila i veliki porast klađenja uživo na azijskom tržištu da će Dinamo, nakon što je ostao s igračem manje, zabiti još dva gola, što je suprotno od logike, i za te oklade omjer je pao umjesto da raste. Navodno je za zadnji gol koji je Soudani zabio na toj utakmici netko u Aziji mogao zaraditi do 10 milijuna eura. Osim za tu utakmicu, Skenderbeu je prijavljen i za tri druge međunarodne utakmice Uefe, one protiv Crusadersa, Sportinga iz Lisabona i Lokomotive iz Moskve.

U Federbetu kažu da su sretni da je Uefa napokon reagirala i suspendirala ovaj albanski tim. Vijest o suspenziji je objavio sam Skenderbeu na web stranici uz poruku da su "neopravdano izbačeni zbog sumnje u namještanje rezultata" te da će se žaliti sudu. Od nogometnih natjecanja sumnjiv je i meč reprezentacija mlađih od 21 godinu Malte i Crne Gore gdje je bilo puno oklada da će se sve riješiti 1:0 u prvom poluvremenu, što se i dogodilo. Često takve oklade u velikom broju dolaze iz područja svijeta gdje je teško da znaju gdje se nalaze Malta i Crna Gora, ili kakav je Skenderbeu iz Korče klub.

"Nogomet je najomiljeniji sport na svijetu. To je sport koji ne vole samo njegovi navijači nego i organizacije specijalizirane u namještanju mečeva i turnira", upozorava u ovogodišnjem izvješću ova neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu. Nadaju se da će prije svega sportski savezi, ali i vlasti poduzeti mjere da se sportu vrati draž koju ima.

Unutar EU također raste pritisak da se namještanju sportskih natjecanja stane na kraj i oštrijim zakonima i kaznama. Kada prijavljuju sumnje na namještanje, kažu u Federbetu, obično naiđu ili na šutnju nadležnih sportskih saveza, pasivnost ili, kao što je slučaj s Hrvatskim odbojkaškim savezom, traženje novca.

Glavni tajnik Federbeta upozorava da se trend namještanja umjesto smanjenja povećava te da sada virus obuhvaća i kategorije omladinskih natjecanja, ženskog nogometa. "Namještaju se nogometni mečevi u Kini i na Malti, košarkaški u Srbiji i teniski mečevi u Francuskoj." Zabrinjavajući je rast namještanja u tenisu koji, smatra on, postaje bolestan sport. Ovaj sport je sve važniji onima koji varaju jer omogućava klađenja ne samo o tome tko će pobijediti i kojim rezultatom već i koliko će puta biti break i druge kombinacije.

Kovač: S gnušanjem odbacujem sumnje

Zlatan Kovač, direktor Hrvatskog odbojkaškog saveza, osvrnuo se na izvještaj o sumnjivim rezultatima u hrvatskoj odbojci te odbacio bilo kakve sumnje u namještanje. - S velikim gnušanjem odbijam bilo kakve insinuacije o namještanju u hrvatskoj odbojci. Ta organizacija je nakon traženja dokumenata o njihovu radu te ustroju prekinula komunikaciju. Budite uvjereni da će Savez, potvrde li se sumnje, reagirati, te slučaj prijaviti policiji, kao što bismo i suspendirali klubove u slučaju krivnje. Iz Federbeta kažu kako su poslali upit i sugerirali HOK-u istragu, na što su dobili odgovor da ako žele da Savez istraži slučaj, uplate oko 5000 eura. - Bila je nekakva komunikacija, postoji mogućnost da smo poslali takav dopis. Pretpostavljam da takva istraga košta i puno više, ne možemo na temelju tvrdnji nekakve sumnjive organizacije pokrenuti istragu - kaže Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:02