POČETAK NOVE ERE

Hrvatski piloti prvi put samostalno letjeli na Rafaleima: ‘Imamo pilote svjetske klase‘

Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama, rekao je Banožić

Piloti HRZ-a na Rafalima

 MORH

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su prve samostalne letove na zrakoplovima Rafale u Francuskoj, izvijestio je MORH.

Ministar obrane Mario Banožić tom prigodom čestitao je pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i povijesnom samostalnom letu na zrakoplovima Rafale te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

- Ovim letovima smo potvrdili kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno učiti. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama i u kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane podsjetio je i kako je upravo Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, prva preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione Hrvatskoj vojsci.

- Ovo je dokaz kako se Program realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu odvija sukladno planiranoj dinamici, ništa nije prepušteno slučaju i veseli nas što možemo svjedočiti realizaciji povijesnog ulaganja u Hrvatsku vojsku.

image

AVION RAFALE FR-3

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

MORH podsjeća da je prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale već upućena na 18-mjesečnu obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu.

U skladu s ugovorom početkom 2023. godine, prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila je upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

Naime, postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja, uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu Rafalea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:21