PISMO PODRŠKE

Hrvatski pisci zgroženi odlukom Vrhovnog suda o Severininom sinu: ‘Nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava‘

‘Ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi ‘proceduralna greška‘ nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom‘

Mural Severine i njezinog sina Aleksandra u Beogradu

 Instagram/severina; Darko Tomaš/Cropix/

Skupina tridesetak hrvatskih pisaca zgroženih odlukom Vrhovnog suda RH kojom je skrbništvo nad djetetom Severine Vučković i Milana Popovića vraćeno ocu, pozvala je u četvrtak nadležne socijalne službe i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

"Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković", ističu pisci u pismu podrške.

Vrhovni sud u srijedu je objavio obrazloženje odluke kojom je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu iz srpnja 2021. godine te skrbništvo nad sinom Severine Vučković vratio njegovu ocu Milanu Popoviću.

Odluka je donesena iz proceduralnih razloga, odnosno jer na suđenju pred splitskim Županijskim sudom vještaci svoj nalaz nisu i usmeno obrazložili na sudskoj raspravi što su prema zakonu morali učiniti.

"Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi ‘proceduralna greška‘ nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu ‘proceduralne greške‘", stoji u pismu.

Potpisnici pisma, "kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci", ističu da takva odluka Vrhovnog suda nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

"Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinu sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava", zaključuje skupina pisaca među kojima su Snježana Banović, Renato Baretić, Ivica Buljan, Boris Dežulović, Ivica Đikić, Nataša Govedić, Ivica Ivanišević, Monika Herceg, Miljenko Jergović, Damir Karakaš, Paolo Magelli, Kristian Novak, Rade Šerbedžija, Ante Tomić, Lenka Udovički, Marina Vujčić, Zoran Žmirić i Olja Runjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28