ŠTO MUČI INVESTITORE

HRVATSKI PODUZETNIK IZ NJEMAČKE NAKON ŠTO SU GA PRIMILI U VLADI 'Ovo su četiri ključna problema koja sam predstavio Petrovu'

 Facebook

Hrvatski poduzetnik iz Njemačke Toni Katić kojeg je potpredsjednik Vlade Božo Petrov pozvao na sastanak nakon što je na svom Facebooku objavio koliko papirologije mu treba za pokrenuti posao u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj, za Croexpress je otkrio o čemu je razgovarao s čelnikom Mosta.

- Pripremio sam prezentaciju s nekoliko prijedloga o četiri ključne teme. Prva tema je građevinska dozvola, koja je kod mene prošla. Ja tu nemam interesa, ali želim pomoći da se to poboljša. Druga tema je bila kako dovući strane investitore u Hrvatsku. Ne one koji samo dođu, izgrade, povuku novac i vrate se nazad odakle su došli, nego one koji Hrvatsku imaju u srcu. Smatram da je bolje njima dati priliku. Smatram i da bi bilo dobro Hrvatima omogućiti jeftine kredite kako bi mogli pokretati investicije. Treća stvar o kojoj smo razgovarali su EU fondovi. Trenutno su uvjeti da trebaš postojati godinu dana, imati zaposlene, biti u pozitivi, ne znam ni ja što se sve očekuje. Kada bih ja kao stranac htio nešto otvoriti u Hrvatskoj, ja ne bih mogao 'vući' EU fondove u roku godinu-dvije.

Četvrta i, kako kaže Katić, najvažnija tema o kojoj su pričali su krediti u Hrvatskoj.





[Prijedlog za bolju/jednostavniju HRVATSKU] Poštovana gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, poštovani g. Tihomir Orešković...

Posted by Toni Katic on Monday, 7 March 2016




- Smatram da je najveći problem ovo: recimo da tražim milijun eura kredita. Za tih milijun eura u Njemačkoj ja bih morao dati 20 posto jamstva. I to ako imam. Ako nemam, onda dobijem lošiji kredit. To je, dakle, oko 200 tisuća eura. Taj broj sam u prezentaciji slikovito predstavio pomoću slike jednog luksuznijeg automobila. Da bih ja u Hrvatskoj dobio milijun eura kredita, mene traže 1,3 milijuna eura jamstva. Znači, trebam im 'dati' sedam luksuznijih automobila, a ne jedan, kao u Njemačkoj! Odakle to ljudima koji žele nešto pokrenuti? Europska centralna banka nudi otprilike 0 posto kamate u Njemačkoj. Naravno, Hrvatska ima loš rejting, ali koliko sam ja razumio banke bi mogle imati kamate od 1,5%, a ne primjerice 7,9%. Moje osobno mišljenje je da bi kamate trebale biti 3-4%. Tko zarađuje na toj razlici? Tko je taj koji želi iskoristiti ljude?, pita se.

Kako kaže Katić, i njegovi domaćini ovo su vidjeli kao ključan problem potencijalnih investitora. Jer nikakve investicije nisu moguće dok se ne riješi financiranje projekta.

- Banke moraju shvatiti da imaju veću moć nego Petrov ili netko drugi u ovoj državi – poziva ih Katić.

Petrov Katiću nije mogao otvoreno reći na čemu se sve radi. Dojma je da se šuti i radi i kad bude gotovo, gotovi projekti će se predstaviti javnosti. Poduzetnik smatra kako je veliki problem nepostojanje konsenzusa oko ključnih stvari u Hrvatskoj.

- Dok mnogi naši političari ne shvate da ovo nije igra, da ovo nije zafrkancija, da svi oni, bez obzira na stranku ili fotelju, trebaju povući 'svi za jedan konac' da se ovo riješi. Dok oni to ne shvate, mi ćemo biti na gubitku – zaključio je Katić za Croexpress .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:10