BLAGA KAZNA

Hrvatski policajac koji se odazvao na mobilizaciju u Srbiji vraćen na posao

Disciplinski sud MUP-a Čuji izrekao vrlo blagu kaznu, oduzimanje 10 posto plaće u razdoblju od tri mjeseca, s tim da je vraćen na posao

Srpska vojska/Ilustracija

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Dvadesetjednogodišnji policajac PU vukovarsko-srijemske Milan Čujo iz Mirkovaca, koji ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i srpsko, vraćen je na posao u policiju iako se odazvao mobilizacijskom pozivu kojim ga je u studenome prošle godine Ministarstvo obrane Republike Srbije pozvalo na vojni raspored i upis u vojarnu u Sremskoj Mitrovici, javlja Slobodna Dalmacija.

Čujo je tada dobio poziv iz Srbije i, premda je zaposlen kao policajac u MUP-u Republike Hrvatske, otišao je u Srbiju i prijavio se u srbijansku vojsku, da bi se potom vratio u Hrvatsku.

Vrlo blaga kazna

Prijavu protiv njega podnio je Nikola Kajkić, bivši predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, a sada vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije. On je već po medijima više puta govorio da Srbija za mogući rat na Kosovu regrutira i iz redova hrvatske policije osobe koje imaju i srpsko državljanstvo te je naveo čak petnaest takvih slučajeva.

Te činjenice je MUP demantirao i sve je ostalo na slučaju Milana Čuje. On je rješenjem PU vukovarsko-srijemske od 7. studenoga prošle godine udaljen iz službe do okončanja disciplinskog postupka, a iz te uprave su nam tada odgovorili da je na ovakav način mladi policajac teško naštetio interesima službe i njezinu ugledu te da je udaljenje iz službe bilo nužno radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije i to bez da je o tome obavijestio svoga neposredno nadređenog rukovoditelja.

Sada ispada da mladi policajac i nije napravio ništa posebno, a to što je napravio može se tolerirati, shvatiti ili objasniti jer je Disciplinski sud MUP-a u Osijeku Čuji izrekao vrlo blagu kaznu: oduzimanje deset posto plaće u razdoblju od tri mjeseca, s tim da je vraćen na posao. Kako se na ovu presudu nije žalio ni Čujo ni MUP, drugostupanjskog postupka nije bilo te je slučaj zaključen.

– Takva kazna izriče se policijskom službeniku koji, primjerice, zakasni na posao, ili neuredno ili izvan roka preda izvješće. No sve je moguće u režiji koalicije HDZ-SDSS.

’Koalicijski dogovor’?

Odgovorno tvrdim da je ova smiješna odluka donesena zahvaljujući pritisku i utjecaju HDZ-a i SDSS-a, preciznije pritisku saborske zastupnice Dragane Jeckov na ministra Davora Božinovića. Vladajuću garnituru trebalo bi biti sramota, premda im je ta riječ, sve ukazuje na to, potpuna nepoznanica - ogorčen je Kajkić.

- Meni su “spakirali” otkaz za nešto što nisam učinio, a riječ je o običnoj službenoj zabilješci. S druge strane, Čujo je za odaziv mobilizacijskom pozivu i pristupanje srpskoj vojsci samo blaže novčano kažnjen - tvrdi Kajkić, koji ističe da se, osim 15 hrvatskih policajaca, još 188 civilnih osoba s područja Vukovarske i Osječke županije, zbog mogućeg rata na Kosovu, svojedobno odazvalo mobilizacijskom pozivu Republike Srbije, čije državljanstvo ti ljudi imaju.

Slobodna Dalmacija je prva pisala o ovom slučaju i same reakcije su bile burne u hrvatskoj javnosti. Sada očekujemo kakve će reakcije biti kada se dozna da je mladić koji se odazvao na mobilizaciju u Srbiju i dalje hrvatski policajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:03