PREPAD NA OCEANU

Hrvatski pomorci na meti pirata: Naoružani napadači opljačkali brod Mokošicu

 AFP

U vodama Atlantskog oceana, nedaleko od luke Conacry u Gvineji (zapadna Afrika), u ranim je jutarnjim satima prema lokalnom vremenu u ponedjeljak 22. kolovoza došlo do oružane pljačke motornog broda “Mokošica” koji je u vlasništvu dubrovačkog brodoprijevoznika “Atlantske plovidbe”.

- Nije se radilo o piratskom napadu čiji su motivi otmica broda, o čemu se u posljednje vrijeme znatno raspravlja u svjetskoj javnosti. U ovom se slučaju radilo o pljačkašima koji su bili zainteresirani isključivo za krađu gotovog novca i vrijednije opreme. Naglašavam kako ni zapovjednik niti članovi posade nisu ozlijeđeni u ovom napadu niti je i u jednom trenutku dovedena u pitanje sigurnost broda.

Tome je doprinijelo i vrlo pribrano ponašanje zapovjednika i svih članova posade, a pljačkaši su otuđili dio brodske opreme te dio privatne imovine ukrcanih pomoraca - ističe se u priopćenju za medije kojeg potpisuje predsjednik Uprave dubrovačkog brodara kap Pero Kulaš koji priopćenje završava tvrdnjom kako su “zapovjednik broda i glavni ured “Atlantske plovidbe” poduzeli sve potrebne radnje i o tom događaju izvijestili nadležna tijela”.

Brod “Mokošica” je izgrađen 2006. godine u brodogadilištu Kraljevica i prevozi rasute terete. Dug je 67 a širok 12 metara i plovi pod hrvatskom zastavom a uz glavni pogonski stroj snage 1520 kW postiže brzinu od 10 čvorova.

Zapovjednik broda je kap Zdravko Stojanović uz kojeg je u trenutku napada na brod bilo devet članova posade dok se u štivama nalazio teret od 1450 tona željeznih šipki te 1564 tona željeznih limova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:23