POČELO NOVO SUĐENJE

Hrvatski posvojitelji u Zambiji izjasnili su se da nisu krivi: Kao svjedok bi se trebao pojaviti i Ivan Pernar

Visoki sud obično donosi odluku mnogo brže od nižih sudova - vrlo često već u roku od tri tjedna

Hrvati u Zambiji, Ivan Pernar i mail koji je poslao zambijskoj policiji

 Marko Miscevic/Cropix

NOVO 12:12 - Završeno je ročište, nastavlja se idući tjedan - 17.,18. i 19. svibnja.


11:21 - Svih 10 optuženih izjasnili su se da nisu krivi.


11:12 - Čita se optužnica, hrvatski posvojitelji izjašnjavaju se o krivnji.


10:56 - Odvjetnik optuženih zatražio prevoditelja, što mu je sud i odobrio. Dobili su hrvatskog prevoditelja - riječ je o Tomislavu Bošnjaku, veleposlaniku RH u Egiptu.


10:55 - Državni odvjetnik traži da se spoji optužnica za Stevena Muliju, službenika za ugostiteljstvo iz Demokratske Republike Kongo, s optuženim Hrvatima i imigracijskom službenicom. Mulija je optužen kao master mind operacije.


10:41 - Počelo je ročište u Ndoli.


09:18 - Na sud je stigla i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koja je optužena skupa sa Hrvatima da je sudjelovala u pokušaju trgovine djecom.


8:55 - Četiri hrvatska para koja su optužena za trgovinu djecom nakon što su iz Konga posvojili četvero mališana došli su na sud u Ndoli. Novo ročište počinje između 9.30 i 10 sati.

image

Hrvatski posvojitelji stižu na sud u Ndoli

/Jutarnji List
image

Hrvatski posvojitelji stižu na sud u Ndoli

/Jutarnji List

Prvo ročište na Visokom kaznenom sudu u Ndoli za Hrvate koji su optuženi za trgovinu djecom nakon što su iz Konga posvojili četvero mališana održat će se danas u Zambiji, potvrdio nam je naš suradnik, novinar Stafrance Zulu.

To je prvi put da će se četiri hrvatska para pojaviti pred Visokim sudom, kamo je prebačeno suđenje s nižeg stupnja. Kao svjedok tužiteljstva pred sudom bi se trebao pojaviti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, koji je u Zambiji već nekoliko mjeseci i tvrdi da ima informacije o ovom slučaju iako nije jasno što bi to on mogao otkriti sudu.

Uz Hrvate su se u optužnici našli i Steven Mulija, 43-godišnji turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki kojeg su tamošnje vlasti uhitile i pritvorile zbog optužbi da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece za četiri hrvatska para.

Njega se optužuje da upravo on stoji iza, kako oni smatraju, pokušaja trgovine djecom. Njegov je slučaj na nižem sudu, a o krivnji se izjašnjavao pred glavnim sucem iz Ndole Dominicom Makalichijem, koji je u prvom postupku Hrvate pustio na slobodu, prekinuo suđenje i naredio njihovu deportaciju. No, prilikom izlaska iz zemlje ponovno su uhićeni na istom aerodromu i vraćeni u pritvor za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Uz Hrvate je u ovom obnovljenom optužnicom obuhvaćena i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom.

Visoki sud obično donosi odluku mnogo brže od nižih sudova - vrlo često već u roku od tri tjedna.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske koja su u sudskim postupcima u DR Kongu posvojila četvero djece u dobi od jedne do tri godine te kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, uhićena su 7. prosinca prošle godine u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Činilo se da će se napokon moći vratiti kući kad je sudac na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju. No, već sljedeći dan parovi su uhićeni u istoj zračnoj luci i ponovno pritvoreni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:29