SUMMIT ČELNIKA EU

HRVATSKI PREMIJER NA SASTANKU U BRUXELLESU Orešković za BBC: 'Po prirodi sam optimističan, važno je da dođemo do rješenja'

 Screenshot BBC

Premijer Tihomir Orešković sudjeluje na summitu čelnika Europske unije u Bruxellesu na kojemu se raspravlja o reformskim prijedlozima britanskog premijera Davida Camerona.

Orešković je u razgovoru za BBC, čiji ga je novinar nazvao "Timohir Oresković", rekao kako čelnici razumiju izazov koji stoji pred Cameronom jer pola britanskog stanovništva želi ostati u EU, a pola želi van.

'Shvaćamo važnost dolaska do rješenja koje zadovoljava Cameronove potrebe i u isto vrijeme ostaje unutar šireg okvira Sporazuma', rekao je hrvatski premijer.

Upitan frustrira li ga što mora raspravljati o ovoj temi dok Hrvatska ima većih problema, kao što je migrantska kriza, Orešković je odgovorio niječno te rekao da svi razumiju izazove koji stoje pred Velikom Britanijom.

'Migrantska kriza pogađa sve. Važno je da dođemo do rješenja jer mislim da posljedice nisu pozitivne ni za Veliku Britaniju i britansko stanovništvu ni za širu Europsku uniju', kazao je Orešković.

Govoreći o migrantskoj krizi, rekao je kako Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom te da svakodnevno komuniciraju kako bi transfer migranata balkanskom rutom išao glatko i humano.

'Ovo mora biti šire europsko rješenje i zato uključujemo i Turke i NATO i druge resurse', rekao je Orešković.

Na pitanje novinara BBC-ja misli li da će danas biti postignut dogovor odgovorio je:

'Vrlo sam optimističan, takav sam po prirodi', zaključio je hrvatski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:10