ZAPOSLENIK MUZEJA IZGUBLJEN U PAPIRIMA

Hrvatski rekorder: Na poslu nije bio 9 godina, ali puna plaća uredno stiže

PTSP mi je dijagnosticiran 1996. i cijelo vrijeme pokušavam dobiti status branitelja, kaže Marijan Topljak. Administracija se toliko zapetljala da predmet pod nadležnost nije primila niti jedna institucija

KRIŽEVCI - Marijan Topljak (56) djelatnik je Gradskog muzeja Križevci, koji je već 9 godina na bolovanju, a Muzej mu uredno isplaćuje punu plaću.

Poništili odluku

- Pet godina bio sam pripadnik Civilne zaštite u Domovinskom ratu, a nakon razvojačenja 1996. specijalistička komisija dijagnosticirala mi je da bolujem od PTSP-a - rekao je Topljak i dodao da otad pokušava ostvariti prava i dobiti status branitelja.

- Upravni sud dao mi je rješenje da sam bio pripadnik Narodne zaštite, a to je svojevrsno zamjensko ime vojnih snaga, te mi je na taj način priznat status branitelja koji tražim. Ministarstvo obrane nije htjelo priznati taj status. Oni su poništili odluku Upravnog suda s obrazloženjem da sam zakasnio s predajom dokumentacije za koju je rok 30 dana nakon razvojačenja, a kao pripadnik Civilne zaštite ne mogu dobiti status branitelja - ispričao je Topljak.

Dodatna zbrka

Smatra da je najgore od svega to što institucije nisu usklađene i što se administracija toliko zapetljala da njegov predmet više niti jedna institucija nije htjela prihvatiti pod nadležnost.

- Pitam se kako je uopće moguće da sam uz svu liječničku dokumentaciju devet godina na bolovanju, a moj status još nisu riješili - istaknuo je Topljak.

- Priznali su mi invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti te mi nude 1160 kuna mirovine. Nakon priznatih 40 godina radnog staža neću pristati na tu mizeriju od koje ne mogu preživjeti od mjeseca do mjeseca - objasnio je Topljak.

- Prema novome, nakon 18 mjeseci bolovanja poslodavac je dužan prilagoditi ugovor o radu prema bolesti zaposlenika - napomenuo je Marijan Topljak. Naglasio je kako mu je Zoran Homen, ravnatelj Gradskog muzeja, trebao smanjiti radno vrijeme i ugovorom napisati opis poslova koje smije obavljati sukladno dijagnozi. To se nije dogodilo, HZZO prestao je davati povrat bolovanja.

- Kako da se mi ponašamo kao poslodavac kada je cijelo vrijeme na bolovanju? Kako da mu skratimo radno vrijeme kad nije na poslu? Ne znam kako da postupimo kad mu jedni odobravaju status branitelja, a drugi demantiraju - izjavio je Zoran Homen, ravnatelj muzeja.

Uprava: Civilna zaštita nisu oružane snage

- Marijan Topljak bio je pripadnik Civilne zaštite koja je u sklopu Ministarstva

unutarnjih poslova, a kako to nisu Oružane snage Republike Hrvatske, ne može ostvariti status branitelja. To što gospodin Marijan Topljak potražuje nije spojivo sa zakonom, a mi kao Ured državne uprave moramo provoditi zakon.

Postraumatski stresni poremećaj nije nužno posljedica rata, ta bolest može biti vezana uz bilo koju malo jaču stresnu situaciju iz svakodnevnog života - rekla je Snježana Bos-Pofuk iz Županijskog ureda državne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:41