NA POLA ZALJEVA

HRVATSKI RIBARI U NEUGODNOM SUSRETU SA SLOVENSKOM POLICIJOM 'Pitali su nas jesmo li normalni. Nisam dao dokumente nego sam pozvao hrvatsku policiju!'

 
 Goran Sebelic / CROPIX

Incidenti u Piranskom zaljevu ne jenjavaju. Tako su jučer i prekjučer umaški ribari – Tomislav i Vladimir Bašić te Petar Kraljević koji imaju u Piranskom zaljevu koncesiju za uzgoj školjaka imali blizak susret sa slovenskom policijom. Naime, kako pišu slovenski mediji, jučer je u 11.30 slovenska pomorska policija primijetila da dva umaška ribara na brodu s hrvatskim oznakama namjeravaju proširiti farme školjke koje su Hrvati podigli ovog proljeća, neposredno prije pravorijeka arbitražnog sporazuma vezano za granicu između Hrvatske i Slovenije krajem lipnja, i to u neposrednoj blizini središnje linije granice, samo nekoliko stotina metara od nje, nesumnjivo u slovensko more.

Pišu da je ravnateljstvo slovenske policije pojasnilo kako je njihova policija zaključila da je navedeni ribari nisu imali suglasnost nadležnih slovenskih vlasti te da su u njihovoj blizini bili hrvatski policajci na svom plovilu.

Slovenski policajac upozorio je osobe na brodu i hrvatske policajce da su u slovenskom moru. Istovremeno, policija je obavijestila nadležnu inspekciju zaštite okoliša o događaju i naložila da osobe pričekaju dolazak inspektora. Nakon nekoliko sati, postupak je dovršen oko 16 sati.

Kako nam pojašnjava Tomislav Bašić, kojega je policija jučer zaustavila, do svega je došlo jer je počeo postavljati betonske blokove za širenje uzgajališta školjaka kojega je dobio od hrvatske države u koncesiju na dvadeset godina. On i brat Vladimir dobili su po deset hektara, a Kraljević četiri hektara. To se uzgajalište nalazi 300 metara od hrvatske obale, na pola zaljeva.

- Čekao sam da dođe do dogovora oko granice, ali više nisam mogao jer moram početi raditi. Uvalili smo se u kredite i sada se ne možemo povući. Što da sada radim?, pita se Bašić koji je jučer imao neugodan susret sa slovenskom policijom.

- Ujutro smo ja i kolega krenuli iz Kanegre i ponijeli smo sa sobom betonski blok s balonom da označimo uzgajalište. Bila je magla i nitko nas nije zaustavio. Položili smo ga i onda smo se vratili po drugi blok. Tada se dignula magla i na nas je došla slovenska policija.

Zaustavili su nas i pitali što radimo te su nas pitali jesmo li normalni jer da smo u Republici Sloveniji. Zavezali su se za moju brodicu i više se nisam mogao maknuti. Pitali su me imam li dozvolu slovenskih voda da to radim. Tražili su me dokumente, ali im ih nisam dao jer nisam htio dobiti kaznu da kasnije imam problema kada prodajem svoju robu u Sloveniji ili Italiji, priča nam Bašić kako je došlo do incidenta.

Na kraju je pozvao hrvatske policajce koji su odmah došli pa su svi odlučili pričekati ribarskog inspektora iz Slovenije da sastavi zapisnik. On je došao tek iza 16 sati, a kasnije je, veli Bašić, bilo prekasno postavljati nove blokove.

- Nisam dobio kaznu i samo se sastavio zapisnik. Ali moj je brat danas išao i imao je istih problema, iako ga nisu zavezali za svoje plovilo. Pitanje je što će se dogoditi kada s nama više ne bude naša policija. Možda će nas privoditi. Sada više ne znam što da radimo jer smo dobili koncesiju, ali ne možemo ovako obavljati svoju djelatnost. Odlučio sam da ću pričekati do Nove godine, a onda ću vidjeti što ću dalje, zaključuje Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:33