NISU SVI ZADOVOLJNI

Hrvatski sabor donio zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, Škoro ljut

Miroslav Škoro uoči glasovanja ponovio je svoj stav kako taj zakon neće pomoći ‘katastrofalnom‘ stanju kulture u Hrvatskoj

Miroslav Škoro

 Damjan Tadic/CROPIX

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Tim zakonom uređuje se financiranje javnih potreba u kulturi, dodjela prostora za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, osnivanje i uloga kulturnih vijeća te rad nacionalnog vijeća za kulturu kao i pitanje donošenja odluka o financijskim sredstvima.

Cilj je sustav unaprijediti, pojednostaviti i učinkovitije urediti te omogućiti višegodišnje financiranje.

Miroslav Škoro (Za Pravednu Hrvatsku) uoči glasovanja ponovio je svoj stav kako taj zakon neće pomoći "katastrofalnom" stanju kulture u Hrvatskoj. Tvrdi da daje "faraonske ovlasti" ministrici kulture, a gradonačelnicima i županima omogućava da direktnim pogodbama dodjeljuju prostore stvarajući "vojsku ovisnika u kulturi".

Sabor je donio i tri zakona o provedbi EU uredbi, o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i nadležnosti te priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te međunarodnoj otmici djece. Donesena je i izmjena zakona o provedbi uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje te sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama.

Izglasana su i dva zakona iz sektora poljoprivrede, o biljnom zdravstvu i higijeni hrane te mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu Državni inspektorat uvodi se kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela - ministarstva poljoprivrede i zdravstva.

Izmjenama Zakona o biljnom zdravstvu regulira se unosa bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granična područja Hrvatske u cilju zaštite teritorija RH od štetnih organizama. Uvodi se i informacijski sustav u području biljnog zdravstva koji će omogućiti da javnost u svakom trenutku ima podatke o zaraženim, nezaraženim i i ugroženim regijama kad su u pitanju karantenski štetni organizmi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 07:29