UKIDANJE IMUNITETA

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka
 Damjan Tadić/Cropix

Saborski zastupnici u četvrtak će raspraviti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama zakona.

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Zastupnici će prije toga raspraviti konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva kojem je cilj razviti infrastrukturu za tu vrstu goriva kako bi se postigao razvoj održivog tržišta i prometnog sustava.

Prijedlogom zakona se žele postići i manji, odnosno minimalni negativni učinci na okoliš.

Tim se prijedlogom zakona, koji se usklađuje s propisima EU, stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj infrastrukture za alternativna goriva, određuje način uspostave registra punionica, kao i usporedba jediničnih cijena alternativnih i konvencionalnih goriva.

U Hrvatskoj alternativna goriva koja se koriste u prometu obuhvaćaju električnu energiju, vodik, biogoriva, prirodni plin i ukapljeni plin (UNP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33