NAKON RAZRJEŠENJA NATAŠE RAJKOVIĆ

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi: Sanacijska uprava SC-a krši zakon i kolektivni ugovor

Arhiva; Oglasna ploča u zagrebačkom SC-u
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi ustvrdio je u ponedjeljak da sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odlukama o razrješenju troje pomoćnika ravnatelja krši hrvatske zakone i Kolektivni ugovor Studentskog centra, napominjući kako nije točna tvrdnja sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka da su te odluke donijete temeljem statuta SC-a.

Nije točna tvrdnja Sanacijske uprave da je odluka o razrješenju troje pomoćnika ravnatelja (za Smještaj, Kulturu i Zajedničke službe) donijeta temeljem Statuta SC-a jer su dužnost počeli obnašati 1. kolovoza 2014., pa im je 31. srpnja 2018. istekao mandat, ističe se u priopćenju koje potpisuje sindikalna povjerenica HSDK – podružnica Studentski centar Lada Čikara.

Naime, kako napominje, pomoćnice ravnatelja za Kulturu i Smještaj Nataša Rajković i Ružica Rajšić sa Studentskim centrom sklopile su ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Radna mjesta pomoćnika ravnatelja u novoj sistematizaciji radnih mjesta, donesenoj neposredno prije nego im je uprava ponudila nove ugovore o radu, nisu definirana kao mandatna radna mjesta, dodaje.

Nadalje, pomoćnik ravnatelja za Zajedničke službe Velimir Mrkonjić počeo je raditi 2016. godine, dakle prije dvije a ne, kako navodi sanacijska uprava, prije četiri godine.

U priopćenju se dalje upozorava kako odlukama kojima je Nataša Rajković dan nakon razrješenja 31. srpnja privremeno raspoređena na novo radno mjesto Voditelja multimedijalnog programa, dok je prethodni voditelj tog programa Davorin Šišmanović preraspoređen na njezino radno mjesto, sanacijska uprava krši zakone i Kolektivni ugovor Studentskog centra.

Posebno se pozivaju na članak 41 toga ugovora, u kojemu stoji da je takva preraspodjela moguća samo u izuzetnim slučajevima, te gdje između ostaloga stoji kako odluku o privremenom rasporedu donosi ravnatelj, na prijedlog pomoćnika ravnatelja, a uz suglasnost radnika.

U slučaju Rajković, ne postoji niti jedan od izuzetnih slučajeva navedenih u tom ugovoru, tvrde iz sindikata. "Pomoćnica ravnatelja nije dala prijedlog za privremeni raspored. A naročito ne postoji suglasnost radnice Nataše Rajković", ističu.

"Napominjemo da Nataša Rajković još uvijek ima pravovaljani ugovor o radu na mjesto pomoćnika ravnatelja koji nitko nije otkazao, ali joj je nezakonitim premještajem onemogućeno da radi na tom radnom mjestu", upozoravaju.

"Sanacijska uprava se poziva na 'pravo sanacijskog upravitelja da imenuje svoje prve suradnike'. Sanacijski upravitelj i sanacijska uprava prvenstveno imaju odgovornost i obvezu poštivati zakone ove države, a naročito Zakon o radu i Kolektivni ugovor SC-a, gdje su jasno definirane okolnosti u kojima se radniku može otkazati ugovor o radu na neodređeno i koje su posljedice ako mu se krše radna prava iz ugovora o radu. U ovom slučaju zakoni RH nisu poštivani", smatra Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi.

U priopćenju se također napominje kako Studentski centar od dolaska Mirka Bošnjaka na mjesto sanacijskog upravitelja nema pomoćnika ravnatelja za prehranu. Riječ je o radnom mjestu koje je do 2016. popunjavao Bošnjak. Nadalje, kako nisu imenovani novi pomoćnici ravnatelja za Kulturu, Smještaj, Prehranu i Zajedničke službe u ovom trenutku Studentski centar nema upravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:07