POVODOM DANA ŽENA

Hrvatski školski muzej predlaže da se zagrebačka ulica nazove po poznatoj učiteljici Milki Pogačić

U svome je pedagoškom radu slijedila ideje socijalne pedagogije te se zalagala za bolje životne uvjete i školovanje siromašne djece

Hrvatski školski muzej

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Hrvatski školski muzej povodom Dana žena predlaže da se jedna zagrebačka ulica nazove po učiteljici, književnici i pedagoginji Milki Pogačić (Zagreb, 10. II. 1860 – Zagreb, 11. IV. 1936.).

Kako ističu u svom prijedlogu, Milka Pogačić jedna je od najpoznatijih hrvatskih učiteljica s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U svome je pedagoškom radu slijedila europska reformsko-pedagoška kretanja, posebno ideje socijalne pedagogije te se zalagala za bolje životne uvjete i školovanje siromašne djece. U svojim javnim istupima i predavanjima zalaže se za prava djeteta i upućuje oštre kritike roditeljima koji se iz različitih razloga ne brinu dovoljno za djecu.

Bila je predsjednica Udruge učiteljica Kraljevine Hrvatske i Slavonije te je osnovala Dječji dom i pokrenula osnivanje više dječjih skloništa i oporavilišta. Također je pokrenula osnivanje Više djevojačke škole kućanskog smjera u Zagrebu, kojoj je bila ravnateljica. Bila je suradnica i urednica časopisa "Domaće ognjište" u razdoblju od 1901. do 1912. godine. Pored svog angažmana u pedagogiji, Milka Pogačić se bavila i književnim radom, pisala je pripovijetke, novele, romane i humoreske. Njezino posljednje književno djelo, roman „Jura Filipčić“ objavljen je posthumno 1937. godine.

U gradu Zagrebu svega 15-ak ulica nosi nazive po zaslužnim učiteljima i pedagozima, a od toga samo su dvije ulice nazvane po učiteljicama. Ulice Marije Jambrišak i Jagode Truhelke nalaze se u zagrebačkom Vrapču. Marija Jambrišak (1847. – 1937.) bila je hrvatska prosvjetiteljica, pedagoginja i učiteljica, borkinja za prava i školovanje žena te istaknuta članica Hrvatskog pedagoško-književnog zbora i Udruge učiteljica kraljevina Hrvatske i Slavonije. Jagoda Truhelka (1864. – 1957.) bila je hrvatska pedagoginja i književnica za djecu i mladež, navode iz Muzeja.

Školski muzej u drugom dijelu ove godine priprema izložbu pod nazivom „Učitelji i učiteljice u zagrebačkim ulicama“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:25