'VIA DINARICA' U BELGIJI

HRVATSKI SPECIJALITETI I NARODNE NOŠNJE ODUŠEVILE BRUXELLES Jeo se krčki pršut, kušao se goranski jeger, a fotografije Dinare su oduzimale dah...

Specijaliteti poput krčkog pršuta i goranskog jegera, zatim narodne nošnje iz Šibenika i Gorskog Kotara te brojne fotografije planine Dinara okupirali su ovaj tjedan glavno predvorje Europskog parlamenta u Bruxellesu. Europski parlamentarni zastupnici saznali su kako se pravilno pije rakija, ali i kakvog je okusa pekmez napravljen bez ikakvih aditiva ili šećera. Ujedno su otkrili što je to Via Dinarica, planinarski put dug 1362 km koji se proteže od Slovenije do Albanije. Naime, u Europskom parlamentu otvorena je izložba fotografija "Via Dinarica - put koji prirodno povezuje", međunarodni projekt povezivanja planina i ljudi u Dinarskom gorju u jedinstvenu dužinsku planinarsku stazu.

Čak 80 fotografija opisuje raskoš Dinarskih vrhova i brjegova, a cilj je promovirati biciklistički i prirodni turizam te ujedno dati podršku pružateljima usluga u ruralnim i manje razvijenim područjima. Inicijator predstavljanja potencijala hrvatskog planinskog turizma i planinarstva je zastupnik Davor Škrlec u suradnji s Udrugom Via Dinarica Croatia. Škrlec je i sam propješačio dio rute, a sama suradnja je omogućena zahvaljujući njegovoj supruzi Sanji koja mu je, kako kaže, ponovno probudila želja za planinarenjem.

- Kroz projekt Via Dinarica stvorena je sinergija između OPG-ova te nacionalnih parkova koji se nalaze na toj ruti, ali i pružatelja smještajnih kapaciteta kao i Hrvatske gorske službe spašavanja. Na ovaj način je osigurana cjelokupna infrastruktura koja je potrebna za jednog turista da može uživati u planinarenju ili bicikliranju – rekao je Škrlec.

Statistike Eurostata pokazuju kako u Europskoj uniji pet puta veće prihode ostvaruje biciklistički turizam u odnosu na prihode koje donose kruzeri. Osim što takav tip turizma manje utječe na okoliš i lokalno stanovništvo, sami planinari te biciklisti su po potrošačkoj moći daleko ispred turista s kruzera. Što se tiče Hrvatske, ona pršti potencijalom za razvoj planinarskog turizma. Respektabilni turistički magazin »Outdoor« proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, a put je predstavljen i na Lonely Planetu i National Geographicu. Alan Čaplar, predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia, kaže kako je sve to rezultat zajedničke regionalne suradnje i kvalitetnog rada.

- Predstavljanje hrvatskih planina, planinarstva i planinskog turizma u Europskom parlamentu, kao i nominacija projekta Via Dinarica za nagradu Europski građanin, svakako je vrijedan doprinos popularizaciji planinarstva u Hrvatskoj i znak da se vrijednosti stvorene zalaganjem brojnih naraštaja planinara i drugih ljubitelja planinarskih predjela prepoznaju i cijene i na najvišoj europskoj razini – kazao je Čaplar koji je ujedno i autor svih fotografija s izložbe. Drugi dan je održana i istoimena konferencija na kojoj su iznešene detaljne informacije o samom nastanku, ali i budućnosti ovog projekta.

Projekt Via Dinarica pokrenuo je Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP), a zbog zatvaranja ureda UNDP-a u Hrvatskoj projektne aktivnosti nastavila je specijalizirana Udruga Via Dinarica Croatia. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća 6 nacionalnih parkova, 4 parka prirode, dva stroga prirodna rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike na kojima djeluju domaći OPG-ovi. Jedan od njih je OPG Ivan Perica iz sela Nečven na području NP Krka koji se bavi proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

- Imamo preko 1.000 maslina i svoju malu uljaru gdje proizvodimo maslinovo ulje kao potpuno ekološki proizvod. Zadnjih par godina nam dolazi sve više turista koji na svojem putu stanu i probaju, a i kupe naše proizvode – rekao je Hrvoje Čar, dok je nudio maslinovo ulje zastupnicima odjeven u prominsku nošnju.

Dvodnevno događanje završilo je susretom u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, pod naslovom "Potencijali Via Dinarice". Cilj tog predstavljanja bilo je povezivanje gospodarstvenika, i to prvenstveno turističkih agencija iz Hrvatske s agencijama iz zemalja Beneluxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:07