PROJEKT ARISS

Hrvatski srednjoškolci komunicirat će s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS

Komunikacija će se odvijati posredstvom NASA-e na engleskom jeziku, a predviđena je za prvi kvartal 2013. godine
 SIPA/CROPIX

ZAGREB - Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba i Hrvatski DX klub danas počinju s izvedbenim dijelom projekta ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) koji će učenicima omogućiti komunikaciju s Međunarodnom svemirskom postajom (International Space Station) pomoću amaterskih radiokomunikacija.

U prvoj fazi projekta 80 učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića bit će educirano za radioamatere, za što će na kraju edukacije položiti ispit i dobiti odgovarajuću potvrdu. Nakon toga bit će odabrano 20 najboljih radioamatera koji će izravno uspostaviti vezu s astronautima na svemirskoj postaji, a svaki od njih moći će astronautima postaviti jedno pitanje.

Komunikacija će se odvijati posredstvom NASA-e na engleskom jeziku, a predviđena je za prvi kvartal 2013. godine, stoji u današnjem priopćenju Tehničke škole Ruđera Boškovića.

U sklopu projekta Tehnička škola Ruđera Boškovića osigurat će prostor u kojem će Hrvatski DX klub postaviti radioamatersku komunikacijsku opremu, izabrati učenike koji će ostvariti vezu s astronautom na ISS-u, dati na raspolaganje informatičku i multimedijsku opremu potrebnu za prijenos ostvarivanja veze s ISS-om u druge prostore Škole te za internetski prijenos (webcasting), osigurati video i audio snimanje priprema, snimanje samog događaja te izraditi DVD sa zapisima kako su škola i Hrvatski DX klub sudjelovali u projektu ARISS.

U sklopu projekta Hrvatski DX klub osigurat će i instalirati svu potrebnu opremu za ostvarivanje veze s ISS, dobiti sve potrebne dozvole sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama kako bi se veza mogla održati, tijekom priprema održati predavanja učenicima Škole na temu radioamaterizma (što je to projekt ARISS i kako će Škola i Hrvatski DX klub u njemu sudjelovati), izabrane učenike naučiti kako će ostvariti vezu s astronautom te organizirati probno održavanje veze, izraditi projektnu dokumentaciju za NASA-u na temelju koje se dobiva pravo održavanja veze s ISS-om, stoji u priopćenju.

"Kao jedna od najuspješnijih tehničkih škola u Hrvatskoj ponosni smo što sudjelujemo u ovom zanimljivom projektu, tijekom kojeg će naši učenici pokazati izvrsnost i stručnost kojoj kao škola težimo", rekla je ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu Đurđica Fuštar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:01