USKLAĐIVANJE S EU

HRVATSKI STRUČNJACI DOBILI VAŽAN POSAO U SJEVERNOJ MAKEDONIJI U idućih 11 mjeseci radit će na potpunom preustroju tamošnjeg civilnog zrakoplovstva

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo u sljedećih 11 mjeseci radit će na preustroju civilnog zrakoplovstva Sjeverne Makedonije kako bi ono funkcioniralo u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU u području zrakoplovstva. Riječ je o twinning Light projektu financiranom od strane Europske unije pod nazivom "Support for participation in the ECAA - European Common Aviation Area". Hrvatska agencija ovaj iznimno važan posao vrijedan 250 tisuća eura dobila je na međunarodnom natječaju.

Jedan od zadataka Agencije je pomoći Sjevernoj Makedoniji u uspostavi međunarodnih zrakoplovnih standarda te poboljšati institucionalnu sposobnost i tehničke kompetencije makedonske Agencije za civilno zrakoplovstvo kako bi mogla biti dio zajedničkog europskog zračnog prostora. U sklopu projekta hrvatski instruktori će makedonskim kolegama pomoći u dostizanju operativne sposobnosti makedonske Agencije u provedbi EU te licenciranju osoblja, letačkih operacija i aerodroma, razvoju procedura i uputa, a sve kako bi ispunili EU zahtjeve.

Realizacija projekta započela je 11. studenog, a 28. studenog u Skopju je predstavljen široj javnosti. Uz čelništvo hrvatske Agencije u Skopju je bio i državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić koji je tom prilikom kazao da je ovo još jedno priznanje dosadašnjeg rada HACZ-a i potvrda njenog institucionalnog položaja u okviru nadležnih tijela za civilno zrakoplovstvo. Također je istaknuo da Hrvatska kroz Twinning instrument ima mogućnost izravnog prenošenja stečenog znanja i iskustva u implementaciji i prilagodbi pravne stečevine, a s obzirom na recentno iskustvo pretpristupnih pregovora s Europskom unijom i EU pretpristupnog procesa uopće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:12