NEUJEDNAČENA PRAKSA

HRVATSKI SUDOVI NISU DOSLJEDNI U OSUDI POKLIKA 'ZA DOM SPREMNI' Ista sutkinja u jednom slučaju presudila protiv ZDS, u drugom oslobodila Thompsona

 Tonci Plazibat / CROPIX

Ujednačene sudske prakse za poklik “Za dom spremni” u Hrvatskoj nema. Neki općinski prekršajni sudovi, poput onoga u Makarskoj, tretirali su ga kao prekršaj remećenja javnog reda i mira i počinitelje osuđivali na novčane kazne. Drugi općinski prekršajni sudovi, poput onoga u Slunju i Šibeniku, za to su djelo izricali oslobađajuće presude. Za prekršaje remećenja javnog reda i mira predviđena je kazna do mjesec dana zatvora ili prilično skromna novčana kazna od 50 do 300 njemačkih maraka.

Dosljednu i jasnu praksu osuđivanja poklika “Za dom spremni” kao zakonom nedopuštenog sve do slučaja Thompson imao je Visoki prekršajni sud. U studenome prošle godine tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda u sastavu Anđa Ćorluka, predsjednica, i Ivana Mašić i Mirjana Margetić, članice, donijelo je presudu kojom su oslobodile Marka Perkovića Thompsona prekršajne odgovornosti za uzvikivanje toga poklika na početku pjesme “Bojna Čavoglave”. Odjel evidencije sudske prakse presudu je vratio spomenutom sudskom vijeću, uz upozorenje da je suprotna ranijoj praksi toga suda.

O presudi Thompsonu izjašnjavali su se 21. veljače ove godine svih devet sudaca Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira toga suda, ali su se podijelili i nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku. O sudbini Thompsonove presude krajem ožujka ove godine trebali su se izjasniti svi suci Visokog prekršajnog suda, ali je sjednica zbog pandemije odgođena i njezino održavanje još se čeka. Dan nakon komemoracije u Jasenovcu predsjednik Zoran Milanović pozvao je Vladu i Sabor da zakonom jasno i izričito zabrane i propišu sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge civilizirane države.

Donosimo pregled dosadašnjih pravomoćnih presuda Visokog prekršajnog suda o pokliku “Za dom spremni”. Osim njih, Ustavni je sud u tri predmeta, i to u slučaju Miljak, slučaju Šimunić i slučaju imenovanja ulice u Slatinskom Drenovcu nazivom 10. travnja zauzeo jasan stav da je i taj pozdrav, kao i svi drugi simboli vezani uz NDH, u suprotnosti s Ustavom.

1. Presuda Josipu Miljku, 2015.

Upravo je sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Anđa Ćorluka, (Rina Busti i Goranka Ratković, članice) prije četiri godine, u prosincu 2015., donijelo prvu pravomoćnu presudu Visokog prekršajnog suda za izvikivanje i isticanje poklika “Za dom spremni” na javnome mjestu, i to na komemoraciji Juri Francetiću održanoj na gradskom trgu u Slunju.

Josip Miljak, bivši predsjednik desne stranke HČSP, kažnjen je jer je uzvikivao “Bog i Hrvati, za dom”, a druge su mu osobe odgovarale “spremni”, dok su njegovi stranačke kolege Miroslav Hrvatin i Tomislav Tkalec kažnjeni jer su na transparentu u stranačkoj zastavi nosili natpis “Za dom spremni”.

Kaznit će se svatko tko na javnome mjestu izvođenjem pjesama, skladbi, ili tekstova, ili nošenjem, ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, presudilo je Ćorlukino vijeće. U obrazloženju presude navodi se da je povreda zakona u ovom slučaju počinjena na javnoj priredbi emitiranjem neprihvatljivih političkih poruka i detaljno obrazlaže zašto je pozdrav “za dom spremni” neprihvatljiva politička poruka.

Ćorluka i navedene sutkinje tada su se pozvale na izvorišne osnove Ustava u kojima se navodi da se današnja RH “između ostalog temelji na uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju NDH 1941.”. U presudi Miljku se ističe “da iz navedenih odredbi Ustava jasno proizlazi da se RH ne temelji na povijesnim tekovinama NDH”. Miljak je protiv ove presude podnio i ustavnu tužbu, ali je Ustavni sud njegovu tužbu odbio i Ćorlukinu presudu potvrdio.

2. Presuda Josipu Šimuniću, prosinac 2015.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Branke Žigante Živković (Siniša Senjanović i Goranka Ratković, članovi vijeća) potvrdilo je prvostupanjsku osuđujuću presudu nogometašu Josipu Šimuniću, a kaznu s 5000 povećalo na 15.000 kuna. Šimunić je kažnjen jer je nakon nogometne utakmice s igrališta u mikrofon više puta uzviknuo: “Za dom”, a publika mu odgovorila: “Spremni!” I ovdje je sudsko vijeće obrazložilo da je riječ o službenom pozdravu ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH koji simbolizira vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju.

Kao otegotnu okolnost sud mu je uzeo činjenicu što je pozdrav uzviknuo pred brojnom nogometnom publikom te činjenicu da broj neprimjerenih ponašanja na nogometnim utakmicama raste i eskalira do nasilja. Za razliku od ostalih koji su osuđeni temeljem Zakona o prekršajima, Šimunić je osuđen prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava potvrdili su presudu.

3. Presuda D. J. iz Zagreba, listopad 2017.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Goranke Ratković (Gordana Korotaj i Davorko Kučan, članovi) pravomoćno je osudilo D. J. za kršenje javnog reda i mira jer je na javnom skupu u Zagrebu na megafon izvikivao: “Za dom”, a masa mu je odgovarala: “Spremni!” D. J. je u žalbi naveo da je bio dragovoljac Domovinskog rata, da je pod tim pokličem otišao na ratište i “branio svoj dom i domovinu”, ustvrdio da taj pozdrav stoji i na ploči u Jasenovcu (kasnije je premješten), kao i da je premijer Plenković osnovao Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Međutim, spomenuto je sudsko vijeće njegovu žalbu glatko odbilo te potvrdilo prvostupanjsku osuđujuću presudu, a u obrazloženju ustvrdilo da se navedeni pozdrav koristio kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH. “S obzirom na to da se radi o pokretu koji je iznikao iz fašizma, utemeljenog između ostalog i na rasizmu, isti simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava protiv čovječnosti”, stoji u presudi.

4. Presuda za “Čavoglave” Mariju Rosi, lipanj 2019.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Siniše Senjanovića (Branka Žigante Živković i Renata Popović, članice) pravomoćno je za remećenje javnog reda i mira osudilo izvođača “Bojne Čavoglave” zbog izvikivanja poklika na početku te pjesme. Bila je to prva pravomoćna presuda za “Bojnu Čavoglave”.

Osuđen je Mario Roso iz Makarske, pjevač na ribarskim i malomišćanskim feštama koji je Thompsonovu budnicu s pripadajućim poklikom izveo na trgu u Makarskoj u kolovozu 2015. “Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti...”, stoji uz ostalo u obrazloženju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:33