PROJEKT ARISS

HRVATSKI UČENICI RAZGOVARALI S ISS-OM Putem radio-veze postavljali pitanja astronautu

 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu večeras je na zanimljiv način proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Dvadeset i osam učenika škole, koji su sudjelovali u projektu ARISS (Amateur Radio on International Space Station), dobilo je priliku postaviti pitanja astronomu Luci Parmitanu koji je predstavnik Europske svemirske agencije (ESA) na Međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station - ISS).

Pitanja su postavljana radio-vezom, jer su svi učenici položili potrebne ispite za radio-amatere, i svi odlično govore engleski. Kako međunarodna svemirska stanica prelijeće brzinom od 27.500 kilometara na sat, vrijeme raspoloživo za razgovor je bilo svega 12-ak minuta, tako da je samo 24 učenika stiglo postaviti pitanja.

Zbog na mahove loše veze nisu se mogli čuti svi odgovori, no saznali smo da je Luka u svakodnevnom kontaktu sa svojom suprugom, da astronauti na ISS-u imaju poseban režim prehrane, te da nikad nisu bolesni, odnosno u slučaju nekakve slabosti vode brigu jedni o drugima.

Također, Luca Parmitano je rekao da bi želio biti jedan od prvih astronauta koji će letjeti na Mars.

Razgovoru učenika sa astronautom ISS-a pristustvovao je i ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, te Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a i bivši učenik škole.

Postaja Alpha

Ovo nije prvi put da hrvatski učenici razgovaraju s astronautima na svemirskoj postaji. Podsjetimo, u travnju 2008. godine šest učenika pazinske Osnovne škole “Vladimir Nazor” u sklopu projekta ISS School Contact postavljali su pitanja astronautima.

Međunarodna svemirska postaja Alpha (ISS) jedan je od najskupljih svjetskih znanstveno-tehnoloških projekata današnjice, a “teži” oko 100 milijardi dolara. Ta se svota tijekom 30 godina dijeli između SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i 10 članica Europske svemirske agencije (ESA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21