NASILJE U NOVOM SADU

Hrvatski umjetnici napadnuti u Srbiji: Dok su ih tukli, vikali su im: ‘Ustaše, što ste došli?‘

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je skupina mladića u središtu Novoga Sada

Klinički centar Vojvodina gdje su primljeni napadnuti državljani RH

 Ante Cizmic/Cropix

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih, a nakon liječničke pomoći oni su se tijekom prijepodneva vratili u Hrvatsku. Ekipa Arterarija i Teatra ITD iz Zagreba se upravo vratila s gostovanja u Novom Sadu, gdje je na “Synergy World Theater” festivalu Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz izvedena predstava “Bura”, nastala u koprodukciji s Teatrom &TD.

"Nakon izuzetnog prijema predstave i odlične reakcije publike festivala, u noći s ponedjeljka na utorak počinjen je fizički napad na dio ekipe. Napadači, njih nekoliko mladića, vikali su im “Ustaše, što ste došli?” dok su ih tukli. Dva člana ekipe su primila zdravstvenu njegu u novosadskoj bolnici te se dobro oporavljaju", stoji u objavi Arterarija, udruge djelovanja u kulturi, nevladine organizacija koja se primarno bavi uključivanjem manjinskih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije.

U nastavku prenosimo ostatak njihove objave.

"Kao organizacija koja postoji kako bi svojim radom promicala toleranciju i razumijevanje, ne možemo ovo vidjeti drugačije nego kao nedopustivo ponašanje koje se ne smije događati u uređenom, tolerantnom društvu i koje uvijek treba biti učinkovito sankcionirano. Posebno zabrinjava to što su počinitelji ovog nasilnog kaznenog djela mladi ljudi, a što potvrđuje da međunacionalna mržnja nije nešto strano mladim i nadolazećim generacijama. Nedvojbeno, ovo je sramota Novog Sada i sramota Srbije. Ali je prvenstveno sramota ovih pogrešno usmjerenih mladih ljudi, kao i sustava koji promiče mržnju i strah.

Ipak, mi znamo da ovo nije cijela priča i znamo da od bolesti nacionalizma boluju mnogi diljem regije. Između nazivanja nekoga pogrdnim imenom, izvikivanja nacionalističkih slogana i pisanja grafita mržnje s jedne te fizičkog napada s druge strane, granica je tanka. Naša društva moraju biti bolja u odgovoru na sve ove obrasce mržnje.

Moramo se, ipak, kratko osvrnuti na kontekst u kojem se ovaj napad dogodio. Vrlo smo svjesni da nacionalista i ekstrema ima svuda. Vrlo smo svjesni, također, da se njima često daje pažnja koju nimalo ne zaslužuju. Vrlo smo svjesni da mediji u Srbiji godinama vode senzacionalističke uredničke politike koje Hrvate, Bošnjake, Albance, Mađare, migrante i izbjeglice, LGBT osobe i druge prikazuju kao ugrozu i potiču mržnju i strah. Vrlo smo svjesni i vjerojatnosti da su ovi mladi ljudi u tim medijima danima prije napada slušali o izvikivanju ustaških parola od strane nekih nogometaša i navijača, a koji time bacaju ljagu na cijelu Hrvatsku i na društvo u Hrvatskoj. Jednako kao što se mi ne prepoznajemo u tim politički i društveno primitivnim ekstremima, znamo i da se mnogi u društvu u Srbiji ne prepoznaju u ovom nasilničkom napadu.

Neka ova reakcija bude poziv svima da budemo pametniji; da propitujemo što nam mediji serviraju, da kritiziramo ekstreme i ne dajemo im pažnju koju ne zaslužuju, da reagiramo kada vidimo nepravdu, gdje god ju vidjeli. I konačno, da omogućimo mladim ljudima diljem regije da ne nose mržnju i nasilje u budućnost.

Arterarij od svog osnivanja surađuje s partnerima i prijateljima iz niza zemalja, a vrlo često s organizacijama i umjetnicima/cama iz Srbije. Ovo nas dodatno potiče da radimo više i bliže zajedno, kako bismo utjecali na naša društva i pokazali da umjetnost i kazalište imaju moć osporiti predrasude, zbližiti ljude i potaknuti društvene promjene.

Našim prijateljima iz Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz zahvaljujemo na pozivu i podršci te obećajemo još bližu suradnju. Radujemo se svakoj prilici da zajednički radimo, unaprijeđujemo kulturnu ponudu i suradnju te unaprijeđujemo uzajamno razumijevanje naših publika i društava u cjelini. Zahvaljujemo i medicinskim radnicima/cama u urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine koji su pružili podršku našim kolegama, te policiji na profesionalnoj i korektnoj reakciji.

Naša misija ostaje raditi na tome da ovakvih pojava nasilja i mržnje bude manje. Predstava “Bura” upravo je materijalizacija te misije, a govori o predrasudama i nasilju kojem su izloženi migranti i izbjeglice na putu u Europu. U društvima gdje je puno mržnje, nitko nije siguran. Jučer migranti na granici, danas ekipa iz Hrvatske u Novom Sadu, sutra možda ti u Zagrebu ili bilo gdje drugdje. Ovo se tiče svih nas i svi imamo odgovornost graditi drugačije, tolerantnije društvo", napisali su.

Obuljen Koržinek osudila napad na članove Teatra &TD

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je najoštrije osudila napad na djelatnike zagrebačkog kazališta &TD u Novom Sadu istaknuvši da je takav incident suprotan ideji europskog zajedništva i suradnje, a očekuje da će i njezina srpska kolegica osuditi taj napad.

"Napad se dogodio u Novom Sadu koji je ove godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a ovakav incident grubo poništava samu ideju europskog zajedništva i suradnje", ističe ministrica u reakciji na napad na dvojicu članova Teatra &TD.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli tamošnji gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

Ministrica Obuljen Koržinek u osudi incidenta ističe kako „srećom napadnuti hrvatski kazališni djelatnici nisu pretrpjeli teže ozljede".

Podsjeća i kako je cilj kulturne suradnje poticanje veza između država i naroda te dodaje kako se na žalost zadnjih dana u Srbiji moglo čuti niz neprimjerenih izjava vezanih uz Hrvatsku.

"Takva retorika rezultira ovakvim napadima. Nadam se i vjerujem da će i moja srpska kolegica osuditi ovaj napad i poslati poruku da su svi europski umjetnici dobrodošli u Srbiji te da će počinitelji ovog nasilnog čina biti primjereno sankcionirani“, ističe ministrica u priopćenju.

Hrvatski državljani boravili su u glavnom gradu Vojvodine u povodu gostovanja Teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija iz Zagreba na V. Međunarodnom festivalu jezičnih i etničkih manjina "Synergy" u „Novosadskom kazalištu/Újvidék színház“.

Ozlijeđeni članovi Teatra &TD nakon liječničke pomoći pušteni su na kućno liječenje i vratili su se u Hrvatsku. (Hina)

Napad na članove Teatra &TD osudile samo nevladine organizacije i oporba

Samo nevladine organizacije i nekoliko oporbenih stranaka u Novome Sadu osudili su u utorak napad na zagrebačke glumce, uz zaključak da je grad poslije višegodišnje vladavine SNS-a „postao nacionalistička utvrda u kojoj se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo“.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

No čak i ako nasilnici budu uhićeni i kažnjeni „stvari se neće promijeniti" jer politika Srpske napredne stranke (SNS) "živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj mjeri ove antivrijednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja“, navelo je u zajedničkom priopćenju više nevladinih organizacija.

„Napadnutim hrvatskim glumcima želimo brz oporavak i upućujemo im ispriku u ime onih Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem“, navele su.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) priopćila je da je velika sramota da se gosti u Novome Sadu ne osjećaju dobrodošlo, a za fizičke napade na njih primjerene su samo najteže zakonske sankcije počiniteljima.

Reagirala je i oporbena Stranka slobode i pravde (SSP) koja ističe kako incident govori da „nacionalistički narativ, koji se desetljećima servira s nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i prijeti da Novi Sad pretvori u radikalski brlog iz devedesetih, kada su susjede s ‘pogrešnim‘ imenom promatrali preko nišana“.

Osim priopćenja osude nevladinih organizacija i oporbenih stranka, reakcija i službenih informacija o incidentu iz mjerodavnih državnih tijela, kao i javnih servisa i provladinih medija – nema (Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:16