‘HRVATSKI PLAĆENICI‘

Hrvatski vojni ataše odbio primiti rusku notu, doznajemo što su mu Rusi rekli: ‘Pa mi smo braća...‘

Bio je pozvan na razgovor u rusko ministarstvo obrane kako bi mu bila prenijeta informacija da se u Ukrajini nalazi 200 hrvatskih plaćenika

Igor Konašenkov

 Vitaliy Belousov/AFP

Hrvatski vojni ataše u Moskvi odbio je u četvrtak primiti notu ruskog ministarstva obrane zbog navodnog dolaska 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajinu. On je bio pozvan na razgovor u rusko ministarstvo obrane kako bi mu bila prenijeta informacija da se u Ukrajini nalazi 200 hrvatskih plaćenika.

Hrvatski je vojni izaslanik Rusima odgovorio da MORH niti bilo koja druga institucija u RH nemaju veze s pojedincima koji se možebitno nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakvu informaciju, priopćio je MORH u četvrtak.

Zbog toga je i odbio pisanu notu koja mu je pokušala biti uručena, dodaje se.

Kako neslužbeno saznajemo, hrvatskom vojnom atašeu kazano je kako su Hrvati i Rusi bratski narodi te mu je prenesena ruska zabrinutost jer Hrvatska službeno nije osudila odlazak hrvatskih građana u redove ukrajinske vojske. Premijer Andrej Plenković još je u nedjelju na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske samo kratko odgovorio " to čine na vlastitu odgovornost". Na pitanje ima li tu elementa kaznene odgovornosti premijer je ponovio isti odgovor.

Samo je prošli tjedan u Ukrajinu stiglo 200 hrvatskih plaćenika, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

"Samo je prošli tjedan 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljuna na jugu", rekao je Konašenkov, prenose agencije Interfax i TASS.

image

Denis Šeler

Marko Miscevic/Cropix

"Vojni ataše u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi pozvan je danas u rusko ministarstvo obrane", rekao je Konašenkov.

"Ukazali smo mu na činjenicu da znamo da je oko 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini", rekao je.

"Vojni ataše upoznat je s protuzakonitim aktivnostima hrvatskog državljana Denisa Šelera, koji je sudjelovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i koji okuplja postrojbe hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu", rekao je Konašenkov.

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov, u razgovoru za Index odbacio je optužbe Rusa.

Rusija je ranije izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", rekao je Konašenkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Konašenkov je poručio da bi svaki stranac "trebao sedam puta promisliti" prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati "kazneno odgovornima ako ih uhvati".

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 06:01