MINOPOLAGAČ CETINA

Hrvatski vojni brod se nasukao na Kornatima, imamo i fotografije

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade, te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta.

Nasukani ratni brod kod Kornata

 Snimio čitatelj

Kod otočića Tovarnjaka nadomak Proverse u akvatoriju NP Kornati nasukao se desantni brod minopolagač DBM – 81 Cetina iz sastava flotile HRM-a. Havarija se dogodila u 6,40 sati, jedino s materijalnom štetom na plovilu kao posljedicom.

image

Nasukani ratni brod kod Kornata

Snimio čitatelj
image

Nasukani ratni brod kod Kornata

Snimio čitatelj
image

Nasukani ratni brod kod Kornata

Snimio čitatelj

"Ozlijeđenih osoba nema, a brod se nasukao tijekom provedbe planirane aktivnosti. Očevid je u tijeku" – izvijestilo je Ministarstvo obrane RH u priopćenju. Brod DBM-81 bio je na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora.

U trenutku nasukavanja na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta, ističu u MORH-u. Napominjemo da smo pobliže o mjestu nasukavanja saznali iz drugih izvora. MORH to nije naveo u priopćenju, osim široke formulacije "u arhipelagu Kornata".

- Budući da brod nije u upisniku trgovačkih plovila, Lučka kapetanija Šibenik nije mjerodavna za istragu ove pomorske nezgode. To će interno provesti MORH, a mi bismo intervenirali jedino u slučaju zagađenja. Srećom, do toga nije došlo, što su nam potvrdili iz NP Kornati, kazao je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Dodao je da mu nije poznato je li do nasukavanja došlo zbog nautičke pogreške pri plovidbi, ili je uzrok kvar na pogonskom stroju minopolagača DBM – 81 Cetina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:42