MISIJA NA GOLANU

'HRVATSKI VOJNICI POVUČENI SU ZBOG INCIDENATA, A NE TEKSTOVA U NY TIMESU!' Zamjenica ministra obrane demantira premijera

 MORH

ZAGREB - Zbog tri incidenta tijekom veljače naši su vojnici povučeni iz mirovne misije na Golanskoj visoravni. Otkrila je to jučer u Saboru zamjenica ministra obrane Višnja Tafra te time demantirala premijera Zorana Milanovića koji je objašnjavao javnosti da vojnike povlačimo zato što je New York Times objavio da je Hravatska prodavala oružje Sirijskim pobunjenicima. Da su pravi razlozi puno ozbiljniji otkriveno je tek jučer, četiri dana nakon što naši vojnici stigli u Hrvatsku.

- Na pitanje jesu li sigurnosni razlozi bili jedini razlozi za povlačenje naših pripadnika oružanih snaga s Golanske visoravni, odgovor je jesu. Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju. U prilog tome govori izvješće koje je dobio predsjednik Republike prije samog donošenja odluke, a ja ću vam iz njega reći ono što vam mogu reći.

Znači tijekom mjeseca veljače dogodila se 9 ozbiljnih incidenata u području odgovornosti Austrijske bojne, dogodilo se 2 incidenta ozbiljna u području odgovornosti Filipinske bojne, a jednako tako su se dogodila tijekom veljače i 3 incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske.

Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donijeta odluka o povlačenju – iznijela je Tafra. Otkrila je i kako se, nakon što je donesena odluka o povlačenju naših pripadnika dogodilo čak i to da su pripadnici UN-a bili i oteti.

- To se dogodilo u periodu od trenutka donošenja odluke predsjednika Republika o povlačenju do trenutka dok su naši pripadnici došli u RH.

Mislim da je to definitivno dovoljan sigurnosni razlog i podloga koju je predsjednik Republike i premijer su imali u trenutku kada su donijeli odluku o povlačenju – rekla je Tafra.

'INCIDENTI NISU RAZLOG POVLAČENJA, NEGO OBJAVA INFORMACIJE O ORUŽJU' Josipović o povlačenju vojnika s Golana

ZAGREB - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović potvrdio je danas da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana.

"Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu", rekao je predsjednik. Dodao je da su naši vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena.

"S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti i sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor i mislim da smo dobro odlučili", smatra predsjednik Josipović.

"Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira koliko su neka područja naizgled, možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i najvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada", istaknuo je predsjednik Jospović. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:08